Ковид кризата се отрази на финансовите резултати на общинските дружества през 2020 г.

Столичният общински съвет /СОС/ на предстоящото си заседание на 22 юли ще разгледа доклад с резултатите на общинските търговски дружества за 2020 година, информират от съвета. През изминалия месец всички 56 търговски дружества - в това число 38 лечебни заведения, отчетоха своите финансови резултати пред специална комисия, съставена от общински съветници от различните политически групи. Тя разгледа годишните отчети за 2020 г. и бизнес-плановете за 2021 г. Целта на общинските дружества е да предлагат качествени и добри услуги на гражданите, като запазят устойчиво финансово състояние.

Във връзка с обявеното през март 2020 г. извънредно положение в България заради COVID-19, наложените ограничителни мерки се отразиха значително върху стопанските субекти. Независимо от предприетите действия от страна на държавата и Столична община за защита на гражданите и бизнеса, дейността и финансовите показатели на търговските дружества бяха съществено засегнати от здравната криза.
Наемателите на обекти, собственост на общинските дружества бяха напълно или частично освободени от плащане на наеми с решение на СОС, което рефлектира отрицателно върху приходите на предприятията. Въпреки това, общинските дружества с ясна концепция за справяне със ситуацията, запазиха стабилно финансово състояние, като някои от тях предоговориха с кредиторите задълженията си.
През 2020 г. здравната криза се отрази най-тежко на транспортните дружества, при които беше отчетен над 60 процента спад в приходите в периодите с локдаун и строги противоепидемични мерки.
Общият спад в приходите на транспортните дружества за 2020 г. е 40 процента, което се дължи на намалените продажби на транспортни документи, липсата на постъпления от платено паркиране в някои месеци от годината и облекченията за наемателите, въведени заради кризата.
Въпреки обективните трудности през изминалата година, повечето от общинските лечебни заведения успяха да се справят с предизвикателствата с подкрепата на Столична община. След като бе осигурено и допълнително финансиране на дейностите по диагностициране и ваксиниране срещу COVID-19, някои от дружествата дори отчетоха положителни финансови резултати.
Отпуснатите от СО заеми на лечебните заведения бяха използвани за инвестиции в модерна медицинска апаратура, която отговаря на съвременните изисквания за диагностика и лечение на пациентите, информират от СОС.

Подобни статии

 • Стартира данъчната кампания в София, от утре налозите се плащат на каса

  Стартира данъчната кампания в София, от утре налозите се плащат на каса

  Данъчната кампания в София за 2022 г. стартира от днес. Местните данъци и такси в София могат да се плащат онлайн от днес, а от утре – 24 януари и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници, напомня във Фейсбук зам.-кметът Дончо Барбалов.

  103
 • Прекъснаха елзахранването на 134 незаконни обекти в цяла София

  Прекъснаха елзахранването на 134 незаконни обекти в цяла София

  Проведоха се проверки във всички 24 района на столицата, в следствие на което бе прекъснато електрическото захранване на 134 на брой незаконно свързани обекти. Това съобщи на пресконференция в Столичната община главният архитект на София Здравко Здравков. Днес председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев и главният архитект представиха проект за изменение на Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община. Предстои обществено обсъждане на промените и след това одобрението им от СОС.

  92