Кралят на блуса Оскар Бентън отлетя на небето

Световноизвестният блус певец Оскар Бентън е починал на 71 години в дома си в Иймуйден, Нидерландия, в неделя, 8 ноември.

Причината за смъртта на легендарния музикант е сърдечен арест, а точно преди година той бе в тежко състояние след претърпяна по спешност операция.

Оскар Бентън гостува в България покрай хита си Bensonhurst Blues, известен у нас с припева „Бу-бу-буйбо“. Блусът се изпълнява от Лили Иванова със заглавието „Не мога да ти вярвам“. Любопитна история оттогава разказа във Фейсбук журналистът Димитър Сотиров: „Две фотографии от 1984 г., по време на снимките за новогодишната програма на Българската телевизия "Нощен експрес". Само дето мъжът на тях, Оскар Бентън, пее вече в небето своя изумителен "Бенсънхърст блус"... Помня джентълменското му излъчване, спокойствие и добронамереност, както по време на записите, така и при интервюто, което ми даде с удоволствие. Прочутият по онова време нидерландски изпълнител се отнасяше подчертано галантно към придружаващите го беквокалистки - съпругата му и нейната сестра. И тримата се разписаха върху любимата ми тяхна снимка.

Скоро след този епизод ми се обадиха от единствената по онова време звукозаписна компания у нас "Балкантон" с изненадваща молба. Нямали подходяща снимка на Оскар Бентън за гърба на грамофонната му плоча, която подготвяли да издадат. Разбрали, че съм го снимал, та не можело ли да им помогна. И до днес за мен си остава загадка как бяха научили, че точно аз съм го снимал. Но това не е от съществено значение, важното е, че същата снимка грейна върху гърба на обложката на грамофонната плоча, издадена у нас, получих даже хонорар. Скромен, но все пак хонорар, и то за снимка!“

Подобни статии