Кралят на телевизорите е дело на Сони

Samsung Q70 създаден за спорт, а LG C9 – за видеоигри

„Сони Мастър Серия-А9Джи“

Никога не е късно човек да си купи нов телевизор. Особен сега покрай карантината с коронавируса вероятно много хора са установили, че домашната им „кутия за образи“ не е чак толкова добра, колкото им се иска. В класическия случай обаче проблемът е в бройката – тв приемниците никога не стигат, когато всички са си вкъщи. И настава една разправия, защото един искат да гледа кулинарно шоу, втори кримисериал, а трети спортни мачове – избрани моменти, тъй като сега и спорът почива.

Млади и стари често пък ползват смартекраните за видеоигри и стрийминг от онлайн платформи, което отваря още фронтове във войната за дистанционното. От друга гледна точка производителите на телевизорите също са в люта конкуренция, а всички гореспоменати случаи са отделни категории от технологичната им надпревара. А ето и някои от най-добрите смарттелевизори за пролетта на 2020 г.
Вече телевизорите само с висока резолюция (HD) са демоде, защото на разумни цени човек може да се сдобие с 4К телевизор, който вади четири пъти по-добра резолюция. Трудно обаче в морето от марки може да се намери универсален модел, който да задоволи всички претенции. Днес най-близо до идеалния вариант са апаратите, чиито екрани са с ОЛЕД (OLED) технологията на органична светлинна. При нея всеки пиксел сам може да създава светлина, което дава реализъм на картината, широка цветова гама, огромно контрастно съотношение и ъгли на видимост, които никой тв с течни кристали (LCD) не може да постигне. Освен това OLED панелите са по-тънки и с по-ниска консумация на енергия.
Може би най-добрият телевизор в момента е „Сони Мастър Серия-А9Джи“ (Sony Master Series A9G). Той се предлага в два размера 55 и 65 инча и струва малко повече от 5 хиляди лева – колкото доскоро бе глобата за разходка в парка покрай карантината у нас. Според тв маниаци Сонито си струва парите, тъй като има най-добрия 4 К екран (4K Ultra HD OLED), чийто реализъм доближава гледката от прозореца ни. Флагманският процесор „Екс Сони Ултимейт“ на японците има способността да прави така, че всичко, което гледаме, да е отчетливо сякаш е в 4K Ultra HD резолюция. Но японското чудо не би било №1 без звуковата си магия, която създава концертна зала насред дома. AG9 постига този многоизмерен ефект със системата „Акустична повърхност“. Тя изпраща звукови вълни в различни посоки през самия екран. Все пак моделът има и един недостатък, че не поддържа най-високия формат HDR10+.
Почти на половина по-евтино излиза корейската машина на Самсунг (Samsung) - Q70R. Продуктовата гама е идеалният избор, ако искате да сте в крак с най-динамичните спортове. Това се постига с честота на опресняване на картината от 120Hz. В комбинация с изкуствен интелект, намаляващ шума и размазването при бързи движения, Q70R не остава нищо скрито за спортните фенове. Така например стават видими росата, която лети при удар по топката и ред други детайли, потапящи ни във футболните битки.
Панелът залага на уникалната технология с квантови точки (QLED). По принцип тя дава по-висока яркост от ОЛЕД панелите, но пък не е толкова добра в контраста и времето за реакция. Може би за това в кутията на Самсунга има софтуер за засилване на драматизма – облаците стават още по-тъмни, а слънцето още по-ярко. А дори когато Q70R е изключен, той не е напълно спрял. Разполага с дизайнерски режим, с който се слива с домашния декор като хамелеон. Най-хубавото на серията е, че има и по-компактен размер от 49 инча, който излиза около 1700 лева.
В категорията смарттелевизори за геймъри едно отлично предложение отново идва от Южна Корея в лицето на LG C9. Това, което го прави идеален за видеобитки, е светкавичният отговор от страна на 120 херцовия ОЛЕД екран. Освен това наскоро в кутията бе инсталирана адаптивна технология, която се стреми да поддържа гладък процеса на игра, като намалява забавянето на входа и накъсването на изображението. Извън това корейското бижу представлява един доста атрактивен 4К панел, способен да възпроизведе всички модерни варианти на картината с висок динамичен обхват „Ейч Ди Ар“ (HDR) , като „Долби Вижън“ и „Хибрид Лог-Гама“ . Всъщност някои вярват, че HDR е най-голямото нововъведение в бранша след въвеждането на цветните телевизори. То вдига цвета, контраста и яркостта на по-високо ниво с невиждани градации между най-тъмно черно и най-ярко бяло. LG C9 разполага още с „Алфа 9“ процесор, който скалира HD и Full HD съдържание във впечатляващата 4K Ultra HD резолюция. Цената на серията тук се движи между 2-3 хиляди лева в зависимост от размера на смарттелевизора.
Ако пък не разполагате с такъв бюджет, то може да погледнете 43-инчовия Samsung UE43RU7402. Той предлага изключителен технологичен микс от премиум моделите. Той поддържа картина 4К, HDR и HDR +, има доста фин подход при възпроизвеждане на цветовете и куп други екстри за малко над 700 лева.
Може би, когато си мислите за добри телевизори, трудно ще ви дойде на ума брандът „ТиСиЕл“ (TCL), но той произвежда феноменални устройства на разумни цени. В момента доста техно класации в света поставят 55-инчовия и 65-инчовите модели от 6-ата серия (ТCL 55R625, 65R625) на челно място като съотношение цена-качество. Телевизорите имат свеж, ясен 4K Ultra HD екран и многоформатен HDR. Резултатът е телевизор, който излива точен цвят, ослепителни детайли и фантастичен контраст. Новите модели от 2019 г. добавят още филтър „Куантум Дот“ , който прави цветовете по-жизнени и екстремно контрастни.
Успехът на телевизорите донякъде се дължи и на операционната система Року, която осигурява достъп до най-голямото видеосъдържание в света.

Подобни статии