Красимир Вълчев: Няма да има продължително затваряне на училищата

Целта ни е да осигурим максимално присъствено обучение, заяви образователният министър

Въпреки сложната ситуация с коронавируса, целта ни е за максимум присъствено обучение в училище. Прогнозата ни е, че няма да има продължително затваряне на училищата, а ще има "превключване" на онлайн обучение. По-малко ще бъде това "превключване" при по-малките ученици и в началните класове, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на онлайн церемонията за връчването на наградите на четвъртия випуск "Отличниците на България".

"Здравето е най-важно и трябва да се съобразяваме с развитието на ситуацията с коронавируса. Надяваме се, че през следващите седмици ще можем да прекъснем негативната динамика, която имаме", заяви министър Вълчев.

Той подчерта, че образованието е сферата, в която има най-много положителна енергия, най-много вяра, оптимизъм и надежда за бъдещето. Образователният министър поздрави всички отличници на България и отбеляза, че тези награди се връчват преди Деня на народните будители. Будители са хората, които са създали и утвърдили нашата писменост, духовност, език и култура. Но будители са и всички, които днес с интелектуалната, творческата и духовната си енергия успяват да "заразят" и вдъхновят много хора, и да помогнат животът ни да бъде по-добър и да има повече добри хора в нашето общество, отбеляза министър Вълчев.

Подобни статии

 • Директорите на общинските и на държавните училища - с основна заплата, не по-ниска от 1535 лева

  Директорите на общинските и на държавните училища - с основна заплата, не по-ниска от 1535 лева

  Директорите на общинските и на държавните училища не могат да имат основна заплата по-ниска от 1535 лева. Това посочва в своя заповед с правила за определяне на работните заплати в посочените образователни институции образователният министър Красимир Вълчев. Видът на институцията и броят на учениците, обучаващи се в нея, влияят за определянето на минималното месечно възнаграждение.

  131
 • Училището в село Дреновец провежда занимания по интереси

  Училището в село Дреновец провежда занимания по интереси "Гейминг концепции"

  Средното училище "Никола Йонков Вапцаров" в село Дреновец е първото училище в област Видин, което провежда занимание по интереси "Гейминг концепции" и участва в първата българска училищна лига по електронни спортове. Това е съобщила за БТА директорката на училището в Дреновец Бойка Александрова

  112
 • Връщат на чиновете 7-и, 8-и и 12-и клас за втория срок

  Връщат на чиновете 7-и, 8-и и 12-и клас за втория срок

  Учениците от три класа ще бъдат върнати приоритетно обратно в школата - 7-и, 8-и и 12-и. Вторият учебен срок ще започне присъствено за тях само ако заболяемостта у нас не надвишава 120 души на 100 000 население. Това стана ясно след среща между зам. образователния министър Таня Михайлова, учителски синдикати и главния държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

  100