Кретенизъм на куб

Защо репортерите без граница и родина са глупави?

Снимка: Ивайло Цветков

Тъкмо решихме, че репортерите без срам и без задръжки са достигнали максималната за държавата ни глупост, и хоп – бяхме опровергани. Така че не, не са достигнали. Още може да се достига. И упорито се. Изобщо, никога не забравяйте какво е казал един немски физик за глупостта (и не, този път не е германецът и Нобелов лауреат Алберт Айнщайн): две неща са най-разпространени във Вселената - водородът и човешката глупост.

Хубава мисъл, макар и леко тавтологична. Защото глупостта е единствено и само човешка. Животинска глупост няма, макар че някои хора доста се стараят да я постигнат. И така, от дума на дума, стигаме до идеята за кретенизъм на куб. Иначе, ако нещо е безкрайно, то и на квадрат, и на куб, все е безкрайно. Но пък заглавията са за това, да ловят читатели.

Защо репортерите без граници и без родина са глупави? Ами, глупави са, не защото все слагат България на почетното 111-място (което е равно на 37 по 3, но това е друга тема). Толкова си мразят държавата, там я слагат. Това може да не е почтено, но не е глупаво само по себе си. Глупавото е, че по-напред слагат разни неща, които не са държави по смисъла на международното право. И като такива, тези образувания не са признати за държави. Но иначе, по-напред са от държавата България. Или пък слагат по-напред от България разни истински държави, дето обаче медии няма. И тук се сещам за един експеримент, който можем мислено да проведем с някои от 110-те държави, дето са класирани преди нас по медийна свобода, като за момент забравим, че някои от тези неща не са държави. Или пък че нямат медии. Или и двете.

Та експериментът е следният. Знаем, че законите са еднакви за всички граждани, или поне такива трябва да бъдат. От римско време знаем, че и от преди това. Знаем също, че всеки живот е ценен (даже и на един криминален престъпник животът, и той е ценен). Затова, защо не вземем да кажем, примерно, че всички животи имат значение? Нещо, което е повече очевидно? Имат значение жълтите животи (дето са най-много), имат значение белите животи, имат значение черните животи. Имат значение и зелените, ако има такива. Но я се опитайте да публикувате в свободните западни медии в държавите, които репортерите без срам и без задръжки слагат пред България, тази именно фундаментално вярна мисъл (или даже банално вярна мисъл), че всички животи имат значение? Мислите ли, че примерно в англосаксонския свят, ще ви я публикуват вярната до баналност мисъл? Ако мислите така, ще ви коригирам. Не, няма да ви я публикуват. Защото там, където лъжата, наречена политическа коректност, е институционализирана,

такива верни мисли и идеи не се публикуват

 

Не се публикуват, или много трудно се публикуват, например въпроси като редно ли е една жена, доскоро мъж като канара, да се състезава в някаква спортна дисциплина с истински жени? В смисъл, родени като такива? Читателят може сам да продължи списъка с въпроси и мисли, които в свободните медии на уж свободните държави няма да му ги публикуват. А в уж несвободните, на 111-то място примерно – може и да му се уреди въпросът. Както на мен в тази статия ми се.

Мислите ли, че в онзи свят на свободни демократи и учени конституционалисти, лесно ще публикуват едни разсъждения на тема, как е възможно ислямистки банди да изнасилят 1500 деца в една държава (държавата е Англия, векът е 21-ви) и това да остане не казано и ненаказано? И някои от дечицата да ги убият заедно с родителите им, и това да остане също ненаказано? И тогавашната вътрешна министърка после да стане премиерка? Е, ако мислите, че това е така, защото бандите са доставяли детски телца на властимащи педофили и друга подобна подчовешка измет, този път ще сте прави. Но нищо, медиите там могат да мълчат за това, а държавите да са медийно свободни. Според репортерите без разни неща, разбира се.

А ще ви публикуват ли материал за педофилски изстъпления в една скандинавска държава, дето името й започва с „Н“, и то изстъпления не просто с деца, а с бебета? Със собствените бебета на съответните същества, дето не мога да ги нарека хора? Ми, няма да ви публикуват материала. Защото медиите там може и да са свободни, но не чак дотам. Или пък щото местните репортери все пак си обичат държавата,

дори когато там разни изроди изнасилват бебета

Любима ми е темата за числото 111, дето все е равно на 37, умножено по 3. А вече ще ми е любимо още едно число, равно на 2 на 4-та степен по 3. Числото, както вече сте изчислили, е 48. На това именно място ни е класирала знаменитата агенция „Форбс“, дето се занимава с животрептящи въпроси, като например на кой финансов гений (или финансов паразит) с колко нули след единицата му се записва числото на богатството? Което богатство, най-вероятно, го прави нещастен и уязвим. Не само по отношение на данъчните, дето накрая винаги идват (като погребалните агенти), но и по отношение на тълпите, които някой ден ще тръгнат да обикалят улиците, търсейки свободни стълбове. За да провисват по тях разни неща и хора. То може и да е настъпил вече този ден, като гледам забавленията, които се вихрят по американските и европейски улици и площади.

Но какво е това 48-мо място, дето ни е отредил „Форбс“? Това е мястото, на което аналитичната агенция Deep Knowledge Group от Хонконг ни е класирала по справяне с корона вируса и съответно по безопасност от тази чума на века. Ще каже някой, от всички държави това 48-мо място не е лошо за малка, бедна и с тежко комунистическо минало държава. Вярно, европейска, но не чак дотам. И наистина, от тази гледна точка нещата изглеждат добре, във всеки по-добре от кретенското 111-то място в една друга класация. Само че нека видим, кои държави са пред нас и изобщо да разберем, за какво иде реч?

Според хонконгските анализатори, важни били едни 130 показателя, някои от които, впрочем, изглеждат логично. Няма да занимавам читателя с толкова много показатели, а и този голям брой просто показва, че повечето от тях са булшит. Това последното вече е официална дума в английския език и свободните западни медии често и с удоволствие я използват. Очевидно е, че ако не можеш да подредиш нещо по 10 показателя,

130 пък съвсем няма да ти помогнат

А всъщност има един най-важен критерий за това, колко добре се справя една държава с корона вируса, а и с всякакви други смъртоносни заболявания. И той е колко души са умрели на глава от населението, или, по-точно, на един милион глави. Този показател за България е 24 и това е един отличен резултат. Засега, разбира се, и дай Боже да остане така.

Щом България е на 48-мо място по справяне с корона вируса, значи точно 47 държави се справят по-добре, т.е. справят се и те отлично. Да видим обаче кои са те. На първо място е богатата и с безспорно на супер световно ниво медицина Швейцария. Да те бие Швейцария по каквото и да било (включително и на футбол) изобщо не е позорно. Тогава, какво съм се заял с първенеца Швейцария, дето ни била по нещо си? Ми, такова, не съм се заял, ами взех, че проверих каква е смъртността в тази държава. Оказа се 222 починали на един милион. Малко е много, но пък е по-добре от Белгия, Испания, Италия, Франция, САЩ и други големи, цивилизовани държави, дето са ни светъл пример за подражание. Но които с корона вируса са го закъсали, ама яко.

Така че първа по безопасност е Швейцария, която обаче е повече от 9 (девет!) пъти по-зле от България по умрели от болестта. И по заразени е много по-зле, пак около 9 пъти. Но айде, за заразените няма да говорим, щото те зависят и от броя на тестовете. Но умрелите, повтарям, са единственият, невъзможно да бъде скрит, показател за това, колко една държава се е справила с корона вируса. А там бием Швейцария с 9:1. Когато биеш някого с 2:1, или с 3:2, това може да се обясни и така и онака. Когато обаче го биеш 9:1, не може нито така, нито онака. Резултат 9 на 1 си е резултат 9 на 1. След такъв резултат сядаш и мълчиш. И си правиш организационни изводи. Според хонконгските анализатори и според „Форбс“, обаче, не е точно така. Според тези гении биеш някого 9 на 1, той обаче е на първо място, а ти си на 48-мо. То добре, че и там ни класираха, прочие, щото в аналогична ситуация соросоидите без граница ни метнаха чак на 111-то. Затова и написах в заглавието, че има кретенизъм на куб. Същото щеше да е, ако кретенизмът беше на втора степен, или даже на четвърта. Все е тая,

важното е метафората да ефективна и запомняща се

За пълнота, може да погледнем и към други държави, дето ги бием на полето на корона вируса, но сме класирани след тях. Там е великата Германия (без майтап велика и без преувеличение), която обаче е 4,4 пъти по-зле от нас по смъртност. Тоест Германия я бием 4 на 1, или даже 5 на 1. Но тя е пред нас. Пред нас е и Турция, дето я бием 2,3 пъти, и Израел, дето го бием само 1,4 пъти.

Хонконгските анализатори и салонните класификатори от „Форбс“ са поставили Русия на 61-во място, което по отношение на България е справедливо, щото в Русия има повече жертви на корона вируса (42 на 1 милион), отколкото у нас. Но Русия все пак бие Швейцария с 5 на 1 по смъртност. И какво от това? Ами, нищо от това. Важно е мастило да се лее (това фигуративно, леят се битове, а не мастило) и класации да се съставят. А кретенизмът и на квадрат и на куб си е кретенизъм. И да, всички животи имат значение, другото е расизъм.

Подобни статии