Криптовалутите поскъпнаха със средно 50 на сто

Цените на криптовалутите продължават да вървят стремглаво нагоре. Въпреки пандемията, ограниченията към дигиталните токени и регулациите цената на криптомонетите се покачва със средно 50 на сто, показват изчисления на база тримесечното увеличение в цената на пет основни криптовалути. Данните са от сайта за финансова информация в реално време от борсите finviz.com.

Така например увеличението на първата и най-голямата към момента криптовалута биткойн е в размер на приблизително 67 на сто. При етериум, който е втората криптовалута и се спряга за конкурент на биткойн, ръстът в цената се равнява на 70,83 на сто за последните 3 месеца. На първо място пък е валутата XRP с цели 74% ръст. Припомняме, че тя бе център на внимание в началото на 2021 г., когато срещу компанията се водеше дело поради обвинения от американската Комисия по ценните книжа и борсите. При лайткойн увеличението в цената на тримесечна база е малко под 30%. Биткойн кеш, създаден през 2017 г. с цел да се увеличи обемът трансакции в един блок от блокчейн системата, расте над една пета спрямо юли тази година, показват още графиките на finviz.
Част от изредените по-горе криптовалути попадат в списъка с топ 10 дигитални монети за октомври 2021 г. на Forbes Avisor. Там те са подредени на база обща пазарна капитализация или на обща стойност на токените, които в момента са в обращение на пазара, тоест са „изкопани“ и се търгуват от инвеститорите. Очаквано пръв в класацията е биткойн с пазарна капитализация от над 821 млрд. долара, следван от етериум с капитализация от 353 млрд. долара. Трети е тетър (вид стейбълкойн, наричан „стабилен“, тъй като е обвързан с американския долар – б.а.), чийто резултат е от над 68 млрд. долара. Иначе в челната петица влизат и кардано и байнанс койн със съответно пазарна капитализация от над 67 млрд. долара и 64 млрд. долара. По-надолу в списъка са XRP, познат още като рипъл, солана, полкадот и небезизвестния доджкойн (т. нар. кучешка криптовалута – б.а.). Справка на „Монитор“ в сайта за криптоинформация coinmarketcap.com показа, че и при другите криптовалути от списъка на Forbes Advisor също се наблюдава увеличение в цената, макар и невинаги толкова значително и осезаемо. Така например при полкадот, която се продава за около 13 долара в средата на юли тази година, сега вече се предлага за над 30 долара, а през септември дори минава прага от 36 долара.
На какво се дължи ръстът в цените на криптовалутите? Причините са много и разнородни.

Криптопазарът се влияе от редица фактори, не само икономически. Така например преди няколко седмици Ел Салвадор официално прие биткойн като законно разплащателно средство. Логично, това моментално изстреля най-голямата криптовалута с ръст от 10 на сто. Друг немалък фактор, който не трябва да се пренебрегва стане ли въпрос за криптовалутите, са социалните мрежи. Онлайн, млади хора, често без необходимото образование или опит, дават съвети за това в коя криптовалута да се инвестира. В края на септември Китай обяви всички криптовалути за нелегални, а пък в Европейския съюз (и не само) постоянно се правят опити за регулация на този тип децентрализирани финанси. И все пак цената на е-токените продължава да се движи нагоре, подсилена от неопитни инвеститори и от ефекта на социалните мрежи.
Интересно е да се отбележи, че ако човек навлезе сега като дребен инвеститор на криптопазара, то той ще забележи, че повечето дигитални токени светят в червено. Дори при някои от тях да има увеличение, то далеч не е значително и в размер на едва няколко процента. Всъщност важното тук е да се проследи движението на цената за последните дни, седмици, месеци, че и дори година. Ако се направи такава справка, то ще забележим, че спрямо три месеца, половин година или от началото на годината досега, криптовалутите се търгуват на по-високи цени.
Те въпреки своята силна ценова волатилност са също вид актив, който изисква предварително проучване, анализ и внимание. Позовавайки се на редица финансови анализатори и консултанти, от CNN Business дават няколко съвета при инвестиция в криптовалути. На първо място, неопитните инвеститори трябва да имат предвид, че това е силно спекулативен актив – той не се влияе от акциите на някоя компания например, нито от движението на златото или среброто. Затова и ако инвестирате днес, то „вашият единствен източник на доходност е залогът, че някой друг е склонен да плати повече в бъдеще, отколкото вас“, казва сертифицираният финансов консултант Мат Елиът, цитиран от CNN Business. Финансовият анализатор Раян Стърлинг пък съветва да не инвестираме повече от 2% от портфолиото си в криптовалути. „Като инвестирате 2%, вие участвате на пазара, но не с толкова, че да ви създава проблеми“, обяснява Стърлинг. Неговите думи могат да се отнесат и към други активи, в които инвестираме за пръв път и с които нямаме опит до момента. При инвестицията е важно да направим плановете си така, че реално инвестирането да ни носи пари, а не да ни ги взема. По-необичаен съвет пък дава финансовият консултант Майк Тюри, който препоръчва на женените да обсъдят инвестицията в криптовалути с половинката си. „Най-предизвикателните ми разговори с клиенти относно инвестиция в криптовалути са със семейства, обикновено с едно или две деца, и без техбекграунд“, казва Тюри. Причината – често съпрузите имат различни виждания за това къде трябва да се инвестира.
Междувременно в края на миналата седмица биткойн премина границата от 60 000 долара за първи път от април заради нарастващите надежди, че американските регулатори ще дадат зелена светлина на първия фючърсен борсово търгуван фонд за криптовалутата, информира Франс прес.

Дигиталната валута поскъпна с 40% в сравнение с преди месец, достигайки 60 126 долара, според данни на агенция Блумбърг, която уточнява, че Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ може да позволи борсово търгувани фондове да се търгуват следващата седмица.
Комисията по ценните книжа и борсите отхвърляше опитите за създаване на такъв борсов търгуван фонд от 2013 г. насам.
"Одобрението на Комисията по ценните книжа и борсите за борсов търгуван фонд на биткойн е повратен момент за криптоиндустрията, тъй като това може да бъде ключовият двигател за получаване на следващата вълна от криптоинвеститори", коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.
Борсово търгуваният фонд е финансов продукт, който може да включва различни активи и да се търгува на борса като други акции. Фючърсен борсово търгуван фонд означава, че продуктът ще бъде купен или продаден на определена цена на по-късна дата.

Подобни статии

 • Плащаме 5 лв. за преиздаване на ПИН код на дебитната карта

  Плащаме 5 лв. за преиздаване на ПИН код на дебитната карта

  Ползването на банкомат официално вече не е безплатно. Това стана ясно от публикуваните в началото на годината нови тарифи за ползването на банкови услуги, съобщава Нова телевизия. Поскъпнало е и обслужването на гише.

  64
 • Пощенска банка спечели две международни награди за дигитални иновации

  Пощенска банка спечели две международни награди за дигитални иновации

  Пощенска банка бе отличена с две престижни международни награди от конкурса World Finance Digital Banking Awards 2021 на авторитетното списание World Finance, съобщиха от финансовата институция. Призовете са в категориите „Най-добра дигитална банка“ (Best Consumer Digital Banks, Bulgaria) и „Най-добро приложение за мобилно банкиране“ (Best Mobile Banking Apps, Bulgaria) за потребителите в България, които финансовата институция печели за втора поредна година и още веднъж затвърждават изключителните ѝ постижения в областта на дигиталните банкови услуги.

  67
 • Расте броят на онлайн транзакциите, отчете Пощенска банка

  Расте броят на онлайн транзакциите, отчете Пощенска банка

  С 21 процента на годишна база са се увеличили клиентите на "Пощенска банка", които са извършили онлайн транзакции през 2021 г. Това включва физически и юридически лица, съобщиха от финансовата институция. Общата сума на направените преводи през интернет банкирането нараства с 39 процента спрямо 2020 г., съобщиха от банката.

  134