Кристо – човекът, който опакова света (СНИМКИ)

Продължават проектите му посмъртно, догодина е ред на Триумфалната арка

Христо Явашев - Кристо

Човекът, който опакова света, без да си поставя граници – Христо Явашев-Кристо, напусна този свят на 84-годишна възраст. Творецът си е отишъл от естествена смърт в дома си в нюйоркския квартал Сохо в неделя.

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше", написаха сътрудниците, сред които е племенникът му и дългогодишна дясна ръка Владимир Явашев, в социалните мрежи и заявиха категорично, че проектът му за опаковането на Триумфалната арка ще продължи по план и ще се случи на 18 септември 2021 година. Освен това от 1 юли до 19 октомври тази година в центъра „Помпиду“ ще се проведе мащабна изложба за живота и работата на Кристо и Жан-Клод в Париж.

Христо Явашев не е излизал от дома си в Сохо, нито се е срещал с някого през последните месеци заради пандемията от коронавирус, стана ясно от интервю, което той даде само преди седмица за Си Ен Ен. От него се разбра, че той не спира да работи и основните му усилия са хвърлени в проекта за опаковане на Триумфалната арка, който беше отложен за есента на 2021 г. заради Covid-19. Сред най-известните творби на Кристо са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния, разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк, както и инсталацията му "Плаващи пристани".

„Знаеш ли, наистина, аз бях на 21 години, когато избягах. Вероятно не съм съзнавал. Напълно обзет от желание да правя в изкуството това, което правя. Аз бях също така студент художник в Художествената академия. И днес все още няма да мръдна на милиметър от моята свобода. Ето защо всичко, което правя, сам го правя. Никой не е искал да опаковаме моста Пон Ньоф, никой не е искал да направим „Вратите” (в Сентръл парк в Ню Йорк – б. р.), никой не е искал да направим „Мастаба” тук. Ние го направихме. И за тези неща е необходимо да имаш пълна свобода“, каза пред Си Ен Ен творецът.

Световноизвестният артист е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година, като първо отива в Прага, а от там бяга във Виена. През 1958-а се мести в Женева и после в Париж, където среща съпругата си Жан - Клод, която става и негов партньор в изкуството. До 2009 година, когато тя почина. Всички работи на Кристо и Жан-Клод са създадени, за да бъдат временни. "Художниците и преди всичко архитектите търсят трайността - казва той. - Аз - не. Харесва ми да не оставям нищо след себе си. Това изисква кураж", цитира твореца британският "Гардиън". Работите на двойката се финансират най-вече чрез продажба на предварителните скици. Артистичният дует е известен и с това, че отказва спонсорство. "Винаги сме били добри в преговорите. И се налагаше да бъдем, иначе проектите ни никога нямаше да бъдат реализирани. Но винаги сме били добри и в това да накараме банките да ни осигурят кредит."

Христо има двама братя – актьора Анани Явашев и инж. химик Стефан Явашев. За съжаление двамата няма как да отлетят сега за Щатите заради пандемията от коронавирус.

До смъртта си Кристо така и не се връща в България.

"Шекспир ни каза, че "целият свят е сцена", Кристо ни показа, че светът е артгалерия. Той не се интересуваше от стерилните бели стени на съвременните музеи, където обектите съществуват откъснати от всекидневния живот“ - пише Уил Гомперц в Би Би Си. "Тази вечер се присъединяваме към българите, които скърбят за Кристо. Както писа Симеон Василев от галерията „Кредо Бонум“, той ни накара да ходим по вода и да мечтаем за невъобразимото”. Благодарим ти, Кристо, че сподели уникалното си изкуство със света!", написаха от американското посолство. Кристо беше майсторът на опаковането и на ефимерното, припомня Франс прес. Асошиейтед прес пък отбелязва, че Кристо беше известен с масивните си, но и преходни и мимолетни творби. За италианците Кристо ще си остане завинаги творецът, който направи възможно за хората да вървят по вода, пише в. "Кориере дела сера", припомняйки, че благодарение на проекта на Кристо "Плаващите кейове" хората можаха на вървят по повърхността на езерото Изео в Северна Италия от градчето Сулцано до остров Монте Изола и това остана за тях незабравимо изживяване.

Подобни статии