Критик на Кремъл, обявен за "чуждестранен агент", напусна Русия

Руският писател сатирик и критик на Кремъл Виктор Шендерович съобщи днес, че е напуснал Русия, защото се страхува, че срещу него ще бъде заведено наказателно дело за клевета, след като властите го обявиха за "чуждестранен агент", предаде Ройтерс.

"Отпътуването ми е точно това, което Кремъл ме подтикваше да направя през последните 20 години на безкрайни и демонстративни престъпления, насочени срещу мен", написа 63-годишният Шендерович във "Фейсбук". Той не разкри къде се намира.
Критикът на Кремъл беше обявен през декември за "чуждестранен агент" от руското министерство на правосъдието. То използва този термин, който има негативни конотации, свързани със съветската епоха, и миналата година засили репресиите срещу опозицията. Хората, квалифицирани като "чуждестранни агенти", се изправят пред редица бюрократични изисквания.
Шендерович от години е в конфликт с руските власти. Някога той водеше сатиричното предаване по националната телевизия - "Марионетки", в което осмиваше политици, сред които и току-що дошлия на власт президент Владимир Путин. Предаването беше свалено от ефир през 2002 г.
Шендерович е остър критик на състоянието на руската политика и неговата позиция получаваше гласност само в няколко медии като либералното радио "Ехото на Москва" или новинарския онлайн канал "Дожд", отбелязва Ройтерс.
Миналата година той бе осъден от бизнесмена Евгений Пригожин да плати 100 хиляди рубли (1330 долара) за коментари, които е направил по негов адрес в ефира на радио "Ехото на Москва". Пригожин е обвинен от САЩ за намеса в изборите и за разпространение на зловредно влияние по света - нещо, което бизнесменът отрича.
Миналия месец компанията на бизнесмена "Конкорд" заяви, че e подала иск срещу Шендерович - обвинения, по които той може да получи до 5 години затвор.

Подобни статии

 • Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания е започнала да снабдява Украйна с нови леки противотанкови оръжия в отговор на "все по-засилващото се заплашително поведение на Русия", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

  66
 • На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  Русия и Беларус започват съвместни военни учения. Маневрите „Съюзна решимост 2022“ са планирани на беларуска територия от 10 до 20 февруари, съобщи руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин.

  85
 • Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  „НАТО не може да каже със сигурност какви са намеренията на Русия в ситуацията около Украйна”, заяви генералният секретар на Алианса. "Няма никаква сигурност относно намеренията на Русия", каза той в отговор на въпрос доколко сериозна е заплахата от руско нашествие в Украйна. Столтенберг добави: „Възможно е да има промяна в плановете. Така че може да се спекулира по този въпрос, но в действителност няма сигурност. Знаем за значително увеличаване на руските военни сили, струпване на десетки хиляди войници и тежка техника. Чуваме и много заплашителна реторика”.

  114