Кризисният щаб в Сърбия реши да не въвежда нови ограничителни мерки и препоръча поставянето на трета доза ваксина за хората със слаб имунитет

Кризисният щаб за борба с разпространението на коронавируса в Сърбия реши да не въвежда нови ограничитгелни мерки, но препоръча хората с отслабен имунитет и с определени хронични болести да си поставят трета доза ваксина, съобщава вестник "Данас".

По думите на епидемиолога Дария Кисич Тепавчевич 49,7 на сто от пълнолетните граждани на Сърбия са ваксинирани. В 52 общини над 50 процента от гражданите са ваксинирани, в 11 - почти 50 процента. В осем общини обаче ваксинацията е под 30 на сто, каза тя.
Трета доза се препоръчва на хората с трансплантации, на хемодиализа, с хронични заболявания и тези с кратък постимунизационен имунитет. Третата доза се поставя шест месеца след втората доза.
Членовете на Кризисния щаб призоваха хората и особено младите да се ваксинират възможно по-скоро.
"Едва всеки пети човек на възраст под 30 години е ваксиниран", каза Кисич Тепавчевич, според която младите не са против ваксинацията, но не са смятали, че са в рискова група.
Що се отнася до началото на учебната година мерките ще зависят от епидемиологичната ситуация в седмицата преди нейното начало.
По-рано бе съобщено, че Кризисният щаб ще обсъди и задължителната ваксинация на здравните работници. Според епидемиолога Предраг Кон по закон има възможност за въвеждане на задължителна ваксинация за възрастни.

Подобни статии

 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  През последната седмица някои от страните на Балканите отчетоха известно подобряване на епидемиологичните показатели, а други допълнително затегнаха ограничителните мерки спрямо неваксинираните лица в опит да избегнат влошаване на ситуацията преди наближаващите коледни и новогодишни празници. А ето и седмичната справка за ситуацията на Балканите на БТА:

  99
 • Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турски съд остави Осман Кавала в затвора, въпреки западния натиск и риска, че случаят може допълнително да влоши отношенията на Анкара с Европа. 64-годишният бизнесмен, меценат и правозащитник е задържан от 4 години без присъда, което стана причина за обтягане на отношенията между Анкара и западните й съюзници, предаде БНР.

  105
 • Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Днес Централният и Изпълнителен съвет на управляващия Социалдемократически съюз в Северна Македония ще обсъдят оставката на премиера и лидер на партията Зоран Заев, която той обяви след поражението на местните избори на 31 октомври, предаде БГНЕС.

  143