Кръщават Пета градска болница отново на княгиня Клементина

По царско време викали клементинки на медсестрите, работили в нея

Снимка: Wikipedia Княгиня Клементина е основният дарител за създаването на болницата.

Пета градска болница в София отново ще се казва „Княгиня Клементина“, както е била кръстена при създаването си. Това става ясно от съобщение на уебсайта на Н.В. цар Симеон ІІ, чиято прабаба е княгинята. От съобщението се разбира, че Столичният общински съвет възстановява името на болницата 130 години след създаването й по идея на ръководството на здравното заведение начело с изпълнителния директор д-р Борил Петров.

Католическата болница „Княгиня Клементина“ е открита официално на 4 юни 1891 г. от майката на княз Фердинанд и е наречена на нейно име в чест на дарителката, осигурила най-много средства за нейното изграждане. Лечебното заведение е създадено по инициатива на първия енорийски католически свещеник в енорията „Св. Йосиф“ в София отец Тимотей Строна, където да се лекуват столични католици и чужденци, пребиваващи в София. Чужди консули, заможни български католици и княжеското семейство правят основните дарения. Княгиня Клементина  дарява най-голямата сума. Софийската община участва, като предоставя 28 декара място в сегашния квартал „Банишора“. През 1949 г. болницата е национализирана, а по-късно е позната като Първа обединена работническа болница, както и Пета градска.

Възстановяването на името е признание за заслугите на княгиня Клементина, която е сред благодетелите и на Българския червен кръст и е построила със собствени средства много други обществени сгради, сиропиталища, училище за слепи, както и част от железопътната линия на Княжество България, гласи още съобщението.

„Това е една много хубава инициатива и прави чест на тези, които са я замислили“, заявява Н.В. цар Симеон по повод връщането на името. Той споделя как всяка година майка му царица Йоанна е канела на чай в двореца медицинските сестри, на които са казвали клементинките. Вносители на предложението в Столичния общински съвет са общинските съветници д-р Антон Койчев и проф. Иво Петров и зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Преди това за възстановяване на историческото име на болницата бе организирана подписка, координирана от проф. Петър Стоянович.

Подобни статии