Кръстиха остров в Антарктида на наш лекар

Дерматологът изследвал кожата на БГ полярниците на Южния полюс

Проф. Николай Цанков е участник в пет полярни експедиции

Остров в Антарктида беше кръстен на известен наш дерматолог. Проф. Николай Цанков е участник в пет полярни експедиции, като за пръв път стъпва на Ледения континент през 2010-2011 година.

Големият дерматолог стана кръстник на остров, част от Вилхелмския архипелаг, който се намира на Снежния континент. Той е предимно покрит с лед, дължината му е 625 м, а ширината 216 м. Проф. Цанков е отличен заради големите му заслуги в българската дерматология и антарктическата наука.

Лекарят поставя началото на българската програма за изследване на кожата на Южния полюс. Повече от шест години изследва трансепидермалната водна загуба на кожата при хора, които живеят и работят в най-екстремните условия на Земята. Изследванията днес продължават негови млади колеги. Тяхната задача е да изчислят дозата ултравиолетова радиация, която получават родните полярници на Антарктида за ден. Дерматолозите изследват физиологичните и функционални промени, настъпващи в кожата на хората, които работят на Ледения континент. В родното полярно селище на остров Ливингстън миналата година беше д-р Иван Богданов, щафетата ще поеме неговият колега доц. Развигор Дърленски.

Дерматолозите ще наблюдават как се отразява ултравиолетовата радиация на кожата като зачервяване, пигментация, кожна бариера и наличие на каротеноиди - вещества, които са особено важни за здравето й. Изследването на ултравиолетовата радиация, която получават работници на открито, е тема, която представлява особен интерес за Световната здравна организация. На Южния полюс доц. Дърленски ще се заеме с изследването на няколко показателя, които са важни за кожната бариера. Дерматологът ще следи загубата на вода, хидратацията, рН и меланиновото съдържание на кожата на полярниците. Изследванията ще се правят неинвазивно - без вземане на кръв или пробождане на кожата. Те ще помогнат да се разбере дали кожата претърпява някаква функционална адаптация по време на престоя в тези условия.

Подобни статии