Кръстова гора лекува 100 болести

Хиляди идват на святото място за празника на 14 септември

Кръстът, дарен от цар Борис III, стои днес на върха след алеята на параклисите

Изцеления, познати само от библейските времена на Иисус, явяване на ангели и светии и още много чудеса могат да бъдат видени и почувствани на Кръстова гора – една от най-свещените зони не само у нас, но и в цял свят. Това е и причината тук да се стичат поклонници целогодишно, но най-много вярващи прииждат за 14 септември. Тогава църквата чества празника Въздвижение на Св. Кръст Господен – Кръстовден.

Възрастни родопчани разказват, че в района е заровено парче от Светия кръст, на който е бил разпнат Божият син. В резултат през вековете е установено, че дори една нощувка на святото място може да излекува човека от 100 болести, между които и най-страшните онкологични заболявания. Интересно е, че доста хора виждат на Кръстова гора кълба и светещи кръстове преди изцеленията.

Родопи

Кръстова гора е местност в централната част на планината Родопи, близо до Кръстов връх (1545 m), от който носи името си. Позната е също като Родопската Света гора заради намиращия се там манастирски комплекс „Света Троица“, наследник на много древен храм. През 50-те години на миналия век от там са изровени камъните му, с които е направен параклис. С годините районът набъбва до цял „Светогорски ансамбъл“ от сгради. Днес те включват две църкви и 12 параклиса на 12-те апостола.
Една от най-големите реликви там е чудотворно разпятие, дарено от цар Борис III. То тежи 66 килограма – двойно колкото годините на Божия син Иисус Христос, а половината от него е сребро. Днес кръстът е сложен там, където е бил в самото начало – на върха зад църквата „Покров на Св. Богородица“.

Княгиня Евдокия

Преданието реди, че монархът наредил да се отлее разпятие в знак на благодарност, че сестра му княгиня Евдокия е излекувана от тежко хронично заболяване. Царят направил какво ли не, за да й помогне, но без резултат. Един ден той се обърнал към известния в ония дни брат Йорданчо, който имал силата да чува светиите. Той го посъветвал да заведе сестра си на Кръстова гора. Придружена от придворни хора, княгинята отишла там и преспала, а когато на сутринта се събудила, била напълно здрава. Същата нощ било изцелено и детето на един офицер, близък до фамилията на монарха.

Свидетелства

Съвременни свидетелства за чудеса обаче също не липсват. Повечето от тях се случват в нощта на 13 срещу 14 септември. Вярва се, че тогава светиите слизат сред множеството от поклонници под формата на светещи кълба и лекуват. Жена на име леля Любка свидетелства, че през 2013 година дете е проговорило пред нея. 4-годишният Виктор не можел да каже и дума. Баба му го довела да спи на Кръстова гора. Завела го и на кръста да се помоли. Хванало се момчето за разпятието и в този миг казало: „О, Боже, Боже!“
Миряни разказват за още стотици подобни необясними чудеса. Болно от бъбреци момиче отишло да спи на Кръстов връх. През нощта то видяло звездите, подредени под формата на бъбрек, а от този момент се излекувало изцяло. Необяснимо знамение с десетки свидетели се случило и през 2008 година. По това време работници асфалтирали пътя към святото място. Изведнъж завалял силен порой, който не спирал дълго време. Отчаян, един от водачите на машината за полагане на настилката възкликнал: „Господи, ако наистина те има тук, разкарай тези облаци, че трябва да сложим асфалта.” В този миг в небето грейнала светлина като две ръце, които събрали всички дъждовни облаци. А стихията мигом спряла. 

Пророкът

Малцина обаче щяха да знаят за мястото, ако не беше един праведник – Йордан Стойчев Дренков, родом от село Ковачевица, Гоцеделчевско. В социалните мрежи дори има предложения да му се издигне паметник в близките села. Защото именно той е човекът, който измолил властите – първо в царска България, а после и в комунистическа - това място да се знае и да има богослужебен живот. Във втория случай той си платил за добрината – изпратен е като затворник в Ловешкия лагер, където според мълвата около 1960 г. е зверски убит - заровен до шията в земята, той е оставен да умре мъченически от глад и жажда.
Хората казват, че още от детинство Йорданчо бил изключително религиозен. Говори се, че той често получавал пророчески видения. Веднъж Стойчев се качил на връх Кръстов и прекарал нощта на открито в бдение и молитви. Тогава получил видение, което му разкрило историята на свещения хълм, където стоял. Видял, че там преди време се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. За случилото се научил цар Борис III. Брат Йорданчо, както го наричали местните, съобщил още, че трябва да се постави висок кръст в знак на това, че там се крие една от най-тачените реликви в християнския свят.

Гълъби

На 1 май 1936 г. кръст, проводен от монарха, е донесен от подполковник Величков. Всичките жители на селата в района на Лъки и Асеновградско се събрали да помагат. Тъкмо се чудели къде да го поставят, брат Йорданчо забелязал, че една християнка носи две гълъбчета. Той взел гълъбите, помолил се и пуснал едното, което полетяло на изток и кацнало на близкото възвишение. Там поставили кръста. Пуснали второто гълъбче, то пък отлетяло на запад – в противоположна посока, и се спряло на скалата, зад поляната. Започнали да копаят там и открили аязмото – изворче, от което бликнала лековита светена вода. Тя идвала от изчезналия манастир „Св. Троица“. Днес там е построена чешма „Гълъбичката” и ежедневно стотици хора отиват да измият очите, лицето и ръцете си и да отпият глътка от лековитата вода за здраве. Има и още един извор, наречен Очното, за който се знае, че лекува офталмологични проблеми.


Частица от Св. Кръст е вградена в разпятие

В централния храм на Кръстова гора е изложена за поклонение частица от Светия Кръст, вградена в разпятие. Тя е дарена със съдействието на покойния проф. Божидар Димитров на 1 октомври 2009 година. Преди това се е пазела в трезора на Националния исторически музей, където се озовава след експедиция по спасяване на реликви. По време на Първата световна война тогавашният директор на Народния музей на България професор Богдан Филов сформира специална рота от 200 войници и историци, за да спаси българските исторически ценности от освободените земи в Охридската епископия. Наред с безценни старини е открит реликварий, в който има парче от оригиналния Кръст Господен.


Поклонническият туризъм цъфти

Хиляди българи и чужденци идват ежегодно на Кръстова гора, привлечени от вярата, надеждата и всички случаи на чудеса и изцеление. В резултат тук с времето се разви поклоннически туризъм по западен образец.
„Мина времето, когато богомолците спяха кой където свари“, хвалят се местните. Казват, че днес уютът е на ниво, което според тях не противоречи на религията. Хотели и къщи за гости никнат като гъби след дъжд в близките селца като Мостово и Белица. По правило за Кръстовден всички места са резервирани. Доста хора избират да отседнат и в село Борово. Населеното място е доста близо до святата зона и се възползва доста добре от религиозните турове. Нощувката там се движи между 30 лв. за легло и 120 лева за апартамент. Къща от 100 квадрата се отдава под наем за 400. С времето към добавената стойност на предлагания продукт се включват и различни услуги, като джакузита или въртене на печено агне. За онези, които не постят, това удоволствие излиза 300 лева. Феновете на здравословната кухня могат да опитат да готвят и сами на истинска пещ.

Подобни статии