Кучето – пратеник на бога на смъртта Яма

С бани и гирлянди почитат най-добрия приятел на човека на фестивала Кукур Тихар в Непал

Индусите в Непал почетоха кучетата си с бани, гирлянди и специални лакомства във втория ден от петдневния фестивал Тихар, по време на който дори враните и кравите получават уважение, предаде Ройтерс.

Набожните индуси смятат кучето за пратеник на бога на смъртта Яма и вярват, че поклонението пред животното ще го направи щастлив.

"Кукур Тихар е специален сред различните фестивали", споделя домакинята Парбати Девкота след церемония по поклонение пред своя домашен любимец, използвайки непалската дума "кукур" за куче. "Почитам кучето си всяка година на този ден", допълва жената, носеща поднос с бонбони, цветя и прах от цинобър.

В рамките на фестивала семействата къпят домашните си любимци, връзват около шиите им гирлянди от невен, натриват челата им с прах от цинобър и им предлагат специални блюда от лакомства, месо, мляко и ориз. Почит се отдава дори към бездомните кучета.

В Катманду по случай празниса 47 кучета участваха в шоу в полицейски тренировъчен център. Четириногите участници демонстрираха състезателен дух и прояви на послушание, като придвижване през препятствия, високи скокове и бягане. Също така беше демонстрирано как кучетата се използват при търсене наркотични вещества, престъпници, скрити експлозиви и в спасителни операции по време на бедствия.

В древния Санскритски епос Махабхарата, петимата Пандави по пътя си към небето са придружени от куче. Юдхиштира се представя на Индра, Цар на боговете, който го приветства на небето, но му казва, че трябва да остави кучето си зад себе си. Тогава Юдхиштира отказва да влезе в рая без кучето си и казва, че ще се върне на земята. Кучето изчезва и то се заменя с Яма, Бог на смъртта; Индра е впечатлен от неговите действия, а след това и от неговите правда отваря портите на небето за Юдхиштира, според легендата.

В Индуистка митология, Яма има две кучета - Шям и Садал - които пазят вратата на ада. Непалските индуси вярват, че като се покланят на кучета, те започват да виждат смъртта положително, защото куче ги следва в последното им пътуване. Те се надяват, че кучетата ще ги пазят срещу мъченията в ада.

Кукур Тихар се празнува около октомври или ноември всяка година. По време на фестивала кучетата се почитат, къпят и украсяват с тилака, който е направен от кумкума или гулал прахове с ориз и кисело мляко. Цветните гирлянди са обвити на вратовете им и им се предлага храна, включително месо, мляко, яйца и кучешка храна. Почитат се и полицейски кучета и бездомни кучета. Счита се за грях, ако на този ден някой се държи неуважително с куче.

Подобни статии