Кукери огласиха разложкото село Елешница на Великден

Кукери огласиха разложкото село Елешница на Великден. Въпреки жегата, облечени в дебелите кожи и маски, дефилирането им започна в 11 часа.

Кметът на селото Сашо Мицин каза за Радио Благоевград, че заради пандемията от коронавирус тази година фестивалът премина по-нетрадиционно. Кукерите от трите махали се събират поотделно, а не се срещат заедно на площада на селото, както други години. Не пропуснаха обаче да се хванат на хорото.

Кметът Сашо Мицин каза още, че Кукерският фестивал на Великден, който се прави в село Елешница, е единствен в България, не се прави никъде на друго място, и съществува от 1991 година.

Подобни статии

 • Коледните пости продължават до 24 декември

  Коледните пости продължават до 24 декември

  Всяка година от 15 ноември започват коледните пости, които продължават до 24 декември ( Бъдни вечер).Нека припомним какво представлява постът и какво трябва да прави през тези дни истинският вярващ християнин. Той трябва да подражава на Христос, за се доближи до Него и да посрещне радостната вест за раждането Му в плът.

  219
 • Без венчавки в първата седмица на Коледния пост

  Без венчавки в първата седмица на Коледния пост

  Рибата е разрешена, болните от Ковид са освободени от говеене

  Рождественският пост, който стартира на 15 ноември, не забранява църковните бракове, както мнозина погрешно си мислят. Изключение прави само първата седмица до Въведение Богородично (21 ноември), когато постът е по-строг и веселби не се препоръчват. Това коментира отец Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне”. По думите му църковно вето за браковете има само в периода от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари). „Въпреки че и тогава има една бележка, че се допуска венчавки по изключение“, вметва отецът.

  121
 • Интересни факти за Хелоуин

  Интересни факти за Хелоуин

  Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално той е бил разпространен в англоезичните страни, но впоследствие става популярен в голяма част от Европа, в това число и България, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски държави.

  137