Кула с камери във Факултета срещу горене на боклуци

24-метровата наблюдателница ще бори мръсния въздух в столицата

Снимка: Туитър Новата кула ще следи къде има пушек от нерегламентирано горене в ромския кв. „Факултета“.

Специално съоръжение се изгражда в най-високата точка на район „Красна поляна“ – Столична община. Противопожарната кула ще е висока 24 метра и на нея ще се монтират специализирани камери за локализирането на точките, на които има горене.

Целта на съоръжението е да се предотврати нерегламентирането горене на отпадъци, гуми и кабели, съобщава Столица.bg. Както е известно, това е един от най-рисковите райони и горенето на гуми, кабели и отпадъци е най-сериозният проблем в район „Красна поляна“ и по-точно във „Факултета“.

На кулата във вододайна зона ще бъде разположен и пост са следене на рисковите точки. Изграждането на съоръжението е възложено на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. Очаква се съоръжението да започне да функционира в началото на 2021 г. "В близост се изгражда едно противопожарно съоръжение, което ще помага да се откриват точки, в които се горят нерегламентирано материали и веднага да реагират от Столичен инспекторат", потвърди кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на ефекта от пречистващите филтри, монтирани на комини, в „Красна поляна“.

Преди седмица районът бе обвит от гъст, черен, задушлив дим при изгарянето на кабели. Столичен инспекторат веднага реагираха на сигнала, откриха мястото, но там не бяха извършителите. "Проверките са ежедневни за горене на отпадъци на открито в последните дни. Кметът на „Красна поляна“ Иван Чакъров и служителите на Инспектората са постоянно на терен и реагират на всички получени сигнали. Но най-важна е превенцията, като събираме отпадъците и гуми. Над 5000 гуми са събрани и предадени за рециклиране само в рамките на този сезон. Благодаря на всички граждани за отговорността, че се отзовават на тези покани на Столична община и на районите, защото това означава 5000 гуми по-малко изгорени от недобросъвестни граждани, които замърсяват въздуха", коментира столичният кмет.

 

Подобни статии