Културна столица по време на епидемия (СНИМКИ)

Голуей пленява с пъбовете, местната бира и уникалните стриди

Снимка: Galwaytourism.ie Голуей е сред най-живописните градове в Ирлaндия.

Да те изберат за културна столица на Европа за 2020 г. е все едно да си купиш фабрика в България на 8 септември 1944 г. В подобна ситуация се оказа живописният ирландски град Голуей, където бяха отменени много от събитията от плануваната амбициозна културна програма за настоящата година. И без тях обаче разположеният на атлантическия бряг град с цветни къщи и многобройни пъбове, както и околностите му, си заслужава да бъдат посетени. Когато обстоятелствата го позволят.

Голуей бе избран за културна столица на 2020 г. заедно с хърватския Риека. Ирландският град влезе в история с това, че за пръв път Брюксел избира не само населено място, но и региона около него за център на европейската култура, подчерта британският вестник „Гардиън“. Откриването на програмата обаче започна с фалстарт. Тя трябваше да стартира на 8 февруари с грандиозен огнен спектакъл. Той обаче беше отложен заради бурята Киара, която връхлетя западната част на страната по това време. Следващото мащабно събитие – арт осветяване на планината Конемара в продължение на четири нощи, включително Деня на свети Патрик, също трябваше да бъде прекратено в последния момент заради разпространението на коронавируса и забраната на публични събирания. Това се случи и с много от останалите прояви. Зевзеци дори се шегуват, че ако другите столици на културата се обръщат към туристите с You’re welcome (добре дошли сте), то Голуей го прави с Go away (вървете си). Миналия месец управата на Голуей 2020 обяви официално, че освобождава почти всички служители, ангажирани с проектите за Европейска столица на културата и прекратява договора си с компанията за артистична продукция „Артикок“, подготвяща много от събитията. Решението бе определено като тежко, но единственото правилно заради въведените ограничения за събирания, социална дистанция и спирането на националните и международните пътувания.

Център на забавленията


Надеждата е, че всички тези мерки са временни и след отменянето им събитията все пак ще се състоят под една или друга форма. И без да е център на Европа обаче, Голуей има какво да предложи на посетителите си. Разположеният при вливането на река Кориб в Атлантическия океан град се смята за един от центровете на забавленията в Ирландия. Известен е с типичните си пъбове, в които се свири традиционна ирландска музика. Със своите близо 80 хиляди жители той се нарежда на четвърто място в страната след столицата Дъблин, Корк и Лимерик.
Порталът ireland.com ни предоставя списък с най-големите атракции и забележителности в крайокеанския град.
На първо място това е местната храна. Tя може да бъде опитана в многобройни кафенета, бистра и изискани ресторанти. Сред тях са отличените със звезди на Мишлен Лоам и Аниар, съчетаващи най-доброто от местните съставки с иновативните техники на майстор-готвачите. Задължително е да опитате стридите, които са емблематична храна за региона. Може да се впуснете и в специално организираните кулинарни турове, които ще ви срещнат с местните пивовари, производители на шоколадови бонбони и други гастрономични изкушения.
Дълги години преди да стане столица на културата, Голуей организира всяко лято пъстри фестивали, привличащи в града туристи от цялата страна и от чужбина. Затова се препоръчва да посетите града през лятото. През юли може да станете свидетели на Международния фестивал на изкуствата, както и на Голуейския филмов фест. През септември пък се провежда Международният фестивал на стридите в Голуей, определян като едно от най-големите подобни събития на света.

Музика на живо


За да се потопите напълно в атмосфера на Голуей, трябва да прекрачите прага и на някой от многобройните местни пъбове. В тях може да прекарате часове, наслаждавайки се на „занаятчийската“ крафт бира. За още по-пълноценно изживяване отидете в някоя от кръчмите, предлагащи музикална програма. Голуей е определян като едно от най-добрите места на острова за слушане на традиционна музика на живо.
Друга задължителна спирка за туристите е градският музей. Там може да разгледате артефакти от праисторическия и средновековния Голуей и да видите как е изглеждал градът в края на 19 век. Накрая задължително се отбийте за кафе и торта в прекрасното кафене на приземния етаж, в което се открива гледка към Испанската арка – една от забележителностите на града.
Най-силно може да усетите духа на Голуей, ако посетите пазара през уикенда. Разположените в сянката на църквата „Св. Никола“ цветни сергии предлагат както местни сирена, задължителните стриди, така и чуждестранни вкусове като къри, суши и средиземноморски вкусове. Това е идеалното място да вземете своите запаси за пикник край града.
Заради разположението си точно на Атлантическия океан Голуей има „интимни“ отношения с морето. Никъде това не е по-очевидно, отколкото в малкото крайбрежно предградие на Салтхил. 2-километровата крайбрежна алея е любимо място за разходки на местните, а по-смелите се изкушават и да поплуват, макар океанската вода да е студена дори и през лятото. Според традицията трябва да ритнете стената в края на алеята за късмет. След това пък може да си вземете порция риба и чипс, да седнете на плажа и да гледате как светлината се променя над Атлантическия океан. След залез слънце пък е идеалното време да обърнете пинта ирландска бира в близкия пъб.
Ако сте решили следващата ви екскурзия да бъде именно Голуей, не пропускайте да се разходите из околностите му, които също са обявени за част от столицата на културата. Забележителностите в региона са многобройни - Скалите на Мохер, Аранските острови и дивата красота на Конемара. Много туроператори провеждат еднодневни екскурзии, в които са включени забележителностите от региона.
Предлагат се и живописни круизи по река Кориб и до едноименното езеро. Проучването никога не е било толкова лесно.

Ед Шийран възпя местните красавици

Няколко песни възпяват красотата и чара на момичетата от Голуей. Сред тях е хитът на английската звезда Ед Шийрън „Момиче от Голуей“ от 2017 г. Същата година парчето, разказващо за любовните трепети между англичанин и голуейска девойка, влиза в класациите в 31 страни. Преди това през 2000 г. ирландският музикант Стив Ърл също пише песен „Момичето на Голуей“. Историята в нея е полуавтобиографична и разказва за текстописец, който среща красиво синеоко момиче в Голуей.

Колумб посетил града, преди да открие Америка

Мореплавателят Христофор Колумб минал през Голуей през 1477 г. - 15 години преди да открие Америка. Toва вероятно е станало, докато изпълнявал мисия до Исландия. Той описва впечатленията си от ирландското градче в свое писмо няколко години по-късно.
Някога малко рибарско селище, Голуей набрал сила през 13 век, за да се превърне в проспериращ град, ограден от стени, управляван от 14 търговски семейства, известни като племената на Голуей. Старите градски стени сега са вградени в модерен търговски център на площад Ейр. През 1320 г. е завършена църквата „Св. Никола“, в която се твърди, че се отбил и Колумб.

Подобни статии