Купон с мацки на Еверест (СНИМКИ)

От недостъпен някога връх Еверест днес се е превърнал в суперлуксозна дестинация за тузари. Подстъпите към най-високата точка на света - 8848 м, наподобяват петзвезден хотел, в който всеки с пари и в относително стабилно здраве може да влезе. А за купонджиите редовно там се правят луксозни партита с мацки и гурме готвачи.

„Сегашното изкачване на върха няма нищо общо с това преди 10-15 години“, коментира сензационно пред „Телеграф“ легендарният ни алпинист и височинен документалист Дойчин Василев. 

„Едно изкачване днес струва около 60 хиляди долара. В базовия лагер, до който доскоро и аз водех туристи, има кафенета, интернет клуб, бързи закуски. Ако разполагате с финанси, може да си наемете лукс палатки с отопление, мокети, готвач да ви готви и какво ли не. Дори преди една година на северното седло направиха динър бар и парти с дрескод със смокинги и засукани мадами. И това се случва на 7000 метра височина“, описва родният алпинист. Според него човек, дори да е възрастен, пак може да си наеме шерпи и да го бутат нагоре - такава била ситуацията в момента.

Допреди само две години 76-годишният столичанин изпълнявал  ролята на гид до базовия лагер под тавана на света. „Водех малки групи туристи по един маршрут, за който направих филма „Пътеката на хилядите крака“. Това е най-посещаваният и евтин трекинг в Непал и най-близкото и достъпно място, от което може да видите Еверест. Да направите снимки и да усетите атмосферата. А ако искате да се качите горе, сега таксата е 10 хиляди долара на човек. Един средно подготвен планинар с комерсиална експедиция трябва да извади общо към 50-60 хиляди долара“, изчисли всички разходи бай Дойчин. 

Казва, че днешните алпинисти са доста по-облагодетелствани и откъм техниката. „Като се сетя колко тежеше фототехниката, която аз носех там през 1984 г.“, спомни си Василев злополучната бг експедиция, в която загина Христо Проданов. Дойчин Василев тогава не успява да се качи, тъй като си осветява очите. Все пак триумфира на световния първенец сам на 20 май 1997 г., като прави и уникалния си филм „Джомолунгма“. На колана му висят още 4 осемхилядника - Даулагири (1995),  Макалу (1998), Шиша Пангма и Чо Ою (1999).

Василев не крие, че се ядосва, когато някой по-голям набор от него качи Еверест. „Така трябва да чакам доста, за да подобря постижението му“, заявява с чувство за хумор столичанинът. По думите му един от най-възрастните хора, качили се горе, е Юичиро Миура. „Той е професионален скиор с 40 години стаж в планините. Аз се запознах с него през 2003 г., когато се честваше 50 г. от изкачването на Еверест. Един друг японец - около 60 г., с жена си се представяше като най-възрастния алпинист. Три дена след него дойде Миура (тогава на 75 г.) и подобри рекорда му“, спомня си Василев. След това Миура отново катери върха, като вдига възрастовата граница на 80 години.

Алпинисти коментират, че много хора днес качват осемхилядници, но малко правят филми за това като Дойчин Василев, с което  доближават върховете до хората. „Бях на Витоша и една жена ме среща и казва: г-н Василев, благодарение на вашия филм за Еверест аз се запалих и го качих“, споделя с радост родната легенда.  Лентата му „Бели мечти“, пък показва опита му да покори Лхотце (8545м). Горе нашенецът прави интервюта с легенди като Денис Урубко, тогава начинаещ алпинист, Симоне Моро и други. Има шанса да заснеме и Серджо Мартини и последните му крачки от изкачването на Лхотце, с което завършва т. нар. хималайска корона от 14-те осемхилядника на планетата. Заради всичко това лентата на българина е номинирана за юбилейния фестивал в Тренто, Италия.

Днес бай Дойчин казва, че всеки ден чете любимия си в. „Телеграф“ и от известно време чинно събира петъчните исторически страници „Стара слава“. „Това, с което се занимавам още, е да архивирам материалите, които съм снимал през годините. Имам време, защото от няколко месеца се възстановявам от операция на дискова херния. Раздвижвам се със скиорските щеки в апартамента си в кв. „Надежда“, но най ми тежи, че от година не съм ходил по планините“, признава Дойчин Василев.

Подобни статии