Курбан за здраве и живот умилостивява свети Илия

Стенопис от Рилския манастир, изобразяващ св. пророк Илия в огнена колесница и пред пещерата.

Курбан за здраве и живот умилостивява свети Илия, гласи прастаро народно поверие. Българите от старо време вярвали, че пророкът взима жертви на Илинден, който е днес.

 

Светецът отприщва стихиите. Най-опасни на Илинден са гръмотевиците, градушките и въобще всички небесни стихии. Друго поверие гласи, че винаги на Илинден, 20 юли, се взимат жертви удавници. Затова поверието казва, че днес не се плува и не се влиза в морето. Смята се още, че навръх Илинден морето се обръща и става опасно.

Едно от основните поверия е, че на Илинден не се работи, защото светецът ще нанесе удари през идващата година. Той наказва с гръм, огън и вода. Според народните поверия, ако на Илинден гърми, то виното ще бъде хубаво. Но за сметка на това овошките няма да дадат добра реколта, орехите и лешниците ще да празни. Ще настъпи суша. А следващата година ще има много градушки.

Според тълкуванията на Православната църква за пророк Илия се говори в последната книга на Библията – „Откровение на Свети Йоан Богослов“, като за единия от двамата пророци, които Бог ще прати преди края на света, за да изобличават антихриста. Свети пророк Илия единствен сред хората е взет жив на небето и не е умирал физически, а хилядолетия преди него същата участ е имал древният пророк Енох, който е вторият пророк, който ще дойде. Пророк Илия е един от най-великите християнски светии. Той е от старозаветните пророци.

А изследователи казват, че на Балканите пророк Илия замества преди това самия гръмовержец Зевс в древната гръцка митология. В славянската пък друг върховен бог – Перун, който също управлява стихиите гръм, огън и град.

Затова в народните поверия Илия е от най-обичаните светии, за които се разказват много приказки.

В новия завет на Библията се отбелязва, че когато Исус Христос и Йоан Кръстител са проповядвали, някои юдеи са ги мислели за завърналия се пророк Илия. За християните Йоан Кръстител не е самият Илия, а е продължител на делото му. Също така Илия и Мойсей се явяват на Христос в Деня на Преображението.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътвата и вършитбата. Пророк Илия кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за здраве и благополучие, хубаво време и плодородие за хората. Също както на Игнажден, така и на Илинден се вярва, че се гадае по това кой пръв ще ти влезе в къщата – ако е добър човек и идва с добри намерения, то идната ти година ще е благополучна.

На Илинден времето се обръща и тръгва към есента, а после и към зимата. Морето става опасно, излизат мъртви вълнения, течението на реките също взима жертви, гласи народното рповерие.

Според Библията Илия пътувал 40 дни и 40 нощи до планината Хорив и като стигнал, се подслонил в една пещера. Бог го попитал: „Какво правиш тук, Илия?“ и пророкът изповядал всичко, което го мъчи и че се уповава единствено на Господа. Тогава Бог му казал да излезе от пещерата и да се яви на планината пред Него. Последвали силен вятър и земетресение, огън се разгорял пред Илия и чул Бог отново да го пита с „тих нежен глас“: „Какво правиш тук, Илия?“ Илия отново заговорил за страданието си, като гледа колко грешен е светът. Бог го изпратил в Дамаск да помаже Азаил за цар на Сирия, Ииуй за цар на Израел и Елисей за негов заместник. Така Илия изпълнил едни от най-важните си задачи.

 

Подобни статии