Към момента са изплатени около 4 милиона лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия

Към момента са изплатени около 4 млн. лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия. Това е много малка част от общата помощ. Цялата сума е 450 млн. лева, каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг пред журналисти в енергийното ведомство по повод изпълнението на програмата в подкрепа на небитовите потребители на електрическа енергия. Сериозната част от компенсациите ще е след 1 декември, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки. Тогава крайните клиенти ще видят и двете компенсации за двата месеца накуп.

По програмата за компенсиране сметките ще бъдат намалени с по 110 лева за мегаватчас използвана електроенергия.
От миналата седмица Министерството на енергетиката усилено подписва договори с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти, и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. Към момента има подписани 44 договора, остават още 3-4, за да се финализират и да се обхванат 100 процента от небитовите клиенти, които попадат в групата на тези, които ще получат помощ.
Компенсацията се отнася за всички небитови клиенти.
Част от тях получават електроенергията си от Доставчик последна инстанция. За тях вече влезе в сила и методиката за промяна на цените на доставчика от последна инстанция, благодарение на което тези цени са намалени с до 30 лева на мегаватчас. Тази помощ ще се комбинира и с помощта от 110 лева, така че общата сума за тях ще достигне до 140 лева на мегаватчас.

Подобни статии

 • Намаляват състава на КЕВР почти двойно, нов председател - до две-три седмици

  Намаляват състава на КЕВР почти двойно, нов председател - до две-три седмици

  „От 9 стават на 5 членовете на КЕВР. Отпада изискването за икономически и юридически профил на членове от комисията. Няма такава практика в Европа.“ Това съобщи пред БНР  председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски относно обсъждането на предстоящите законодателни изменения. Рибарски постави акцент върху стартирането на процедурата за председател и нов член на КЕВР, които са с отдавна изтекли мандати и трябва да бъдат подменени.

  71
 • "Булгаргаз" обясни как се формират цените на природния газ

  Към настоящия момент "Булгаргаз" изпълнява лицензионните си задължения за гарантиране на доставките за страната чрез сключени договори с руския и азерския доставчик, както и чрез добив на количества от ПГХ Чирен, нагнетени през летния сезон. Това съобщиха от обществения доставчик.

  142
 • Интерконекторът с Гърция този път щял бил да бъде евентуално готов прогнозно през юли

  Интерконекторът с Гърция този път щял бил да бъде евентуално готов прогнозно през юли

  Очакваме газовата връзка Гърция - България да се въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 1 юли тази година., за да може да получава количествата газ по Договора в пълен обем, заявиха от „Булгаргаз“. Припомняме, че бившият премиер Бойко Борисов и бившата енергийна министърка Теменужка Петкова цял мандат се хвалиха колко усилено се работи по интерконектора, който трябваше да е готов през 2020 г., но коронавирусът го забавил, според Бойко Борисов, после трябваше да е готов през 2021 г, обаче интерконекторът още си е едно голямо светло бъдеще.

  181