Кърмата е естествена ваксина срещу сенна хрема

Алергията е една от най-честите причини за „разболяване“ на децата. В много от случаите за родителите е трудно да различат алергичната проява от вирусното заболяване и затова трудно се достига до диагностициране на проблема.

Десетки са предпоставките нашето хлапе да отключи алергия, а част от тях започват още преди бебето да се роди. Ако бременната жена пуши, тя увеличава риска детето й да отключи алергия в бъдеще. Цезаровото сечение също може да окаже влияние. Най-сериозна обаче остава наследствената връзка. Ако единият от родителите има някаква непоносимост, шансът детето също да има е 45%, ако пък и двамата са с алергии, процентът нараства до 80.

Най-хубавият старт, който можем да дадем на детето си, е естественото раждане, а впоследствие и хранене. Доказано е, че адаптираното мляко, особено през първите седмици от живота на бебето, е предпоставка за развитието на някаква непоносимост в бъдеще. Препоръчва се при липса на кърма да се използва хипоалергенно мляко. В случай пък, че кърмите, експертите съветват да не отбивате детето по-рано от 4-тия месец. Причината е, че майчиното мляко е „естествена ваксина“ срещу алергии, сенна хрема и дори астма. Това е така, защото майката е изложена на алергени от въздуха, като полени, плесени и прах, които предава чрез млякото на бебето и това създава устойчивост. По-специално чрез кърменето в бебешкия организъм постъпва протеинът овалбумин, който тренира имунната система на кърмачетата да понасят алергените. Разбира се, важно е и с какво се храни кърмачката. Добре е да се избягват неща, които са свързани с развитие на алергии – шоколад, ягоди, морски дарове, фъстъци.

Не се вманиачавайте в чистотата. Оставете детето да пълзи на воля и не се старайте да премахнете всяка прашинка от дома си. Първо, защото е невъзможно, и второ, защото не трябва. Основната тема, която днес е във фокуса на алерголозите, е намаленото биоразнообразие. Животът с по-малко количество бактерии лишава имунната ни система от досега с тях. Хилядолетия наред организмът ни се е срещал с тези бактерии. Те са негови приятели, а сега липсват. Обратно на очакванията, това е предпоставка за развитие на алергии, защото колкото по-близък е контактът ни с природата и животните, толкова по-устойчиви ставаме на тяхното въздействие.

Едно от най-честите твърдения, свързани с алергиите, е, че домашните любимци са вредни. Това обаче е мит, категорични са алерголозите. Дори точно обратното - препоръчва се децата да имат контакт с животно, и то по-специално с куче. Котката е по-агресивен алерген, но кучетата обогатяват микробиома на дома, излизат навън, носят бактерии вкъщи и увеличават експозицията от алергени. А това е добре, защото малкото алергени водят до алергизиране, а многото – до толеранс. Именно такъв е и принципът на имунотерапията, която е най-успешното съвременно лечение на сенна хрема и други алергии. Изследване доказва, че контактът с кучета увеличава нивата на цитокините в организма – химически вещества, които ограничават реакцията ни към алергени. Въпреки това домашните любимци все още са сред най-често срещаните причинители на алергии, които обаче също подлежат на лечение чрез имунотерапия.

 

Подобни статии