Ла Скала взе БГ глас, чупещ стъкла

Прочутият италиански музикален театър Ла Скала си взе български глас, за когото се носят легенди, че чупи стъкла, като пее.

Младата българска надежда сопраното Александрина Михайлова спечели място в Академията на Ла Скала, съобщиха от школата на световната прима Райна Кабаиванска. 23-годишната Алекс, която е родена в Шумен и прави първите си стъпки в певческото изкуство в родния си град, е под творческото крило на Райна Кабаиванска от 2016 година и оттогава успехите й не спират. Александрина Михайлова се е преборила за място в академията след конкурс за млади оперни певци на Ла Скала в Милано с 430 кандидати в три тура. Елитното жури, оглавявано от директора на оперния театър Доминик Мейер, е избрало десет млади дарования, които да се обучават в Академия Ла Скала в следващите 2 години. Този конкурс през 1960 година печели и самата Райна Кабаиванска. Именно от Ла Скала започва нейната дълга и блестяща световна кариера.
Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016. В Шумен Алекс пее в продължение на 6 години в хор „Бодра песен“, а индивидуално се обучава при шуменския вокален педагог Недка Телбизова. Телбизова е тази, която заедно с пианистката Вивиана Груданска вдъхновяват Алекс да се вдигне от Шумен до столицата на прослушване за XVI международен майсторски клас на маестра Кабаиванска, организиран от Нов български университет. Безспорните вокални качества на Александрина й печелят място в класа. Завършва го успешно, участва в галаконцерта на лауреатите в Софийската опера. Маестра Кабаиванска поставя на Александрина три задачи: да завърши успешно Езиковата гимназия в Шумен, където учи, да научи италиански език и… да отслабне с 20 килограма. „В наши дни по световните сцени освен даровит и гласовит трябва и да си слаб и красив“ - казала й Кабаиванска. Година по-късно на прослушването за следващия мастерклас Александрина се явява с диплома, с основни познания по италиански и минус 20 кг. Пухкавото малко момиче се било преобразило в елегантна, одухотворена девойка с отчетливо сценично присъствие.
От 2017 до 2021 освен участие в майсторските класове в НБУ младото сопрано учи целогодишно с Райна Кабаиванска в Музикален институт „Веки - Тонели“ в Модена. Фокусът е върху усъвършенстване на певческата техника, развитие на артистичната интерпретация и подбора на подходящ репертоар. Стипендиите за образование и пребиваване на Александрина в Италия се осигуряват от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ с партньорството на „Фантастико“, „Америка за България“ и Столичната община. Една от годишните стипендии е събрана от малка група приятели - млади български предприемачи - почитатели на изкуството на Райна Кабаиванска и адмиратори на успеха на Майсторския клас в НБУ.

Подобни статии

 • P.I.F. разказват биографията си в Деня на музиката

  P.I.F. разказват биографията си в Деня на музиката

  Рок групата P.I.F. ще представят дългоочакваната си биография "Приказката P.I.F." навръх Деня на музиката на 1 октомври. Събитието ще се състои в столичния клуб Mixtape 5 в подлеза на Моста на влюбените и ще е придружено от концерт на бандата.

  98
 • Билети за концертите на Лили Иванова се продават и на черно

  Билети за концертите на Лили Иванова се продават и на черно

  С до двайсет на сто по-евтино се котират на черно билети за следващия концерт на Лили Иванова, част от тазгодишното й национално турне. Седмица, след като изявата на естрадната прима в Пловдив предизвика разгорещени дискусии в търговски сайтове се появиха обяви за продажба на пропуски за спектакъла й в Бургас. Пред почитателите си в морския град изпълнителката на „Щурче“ ще отпусне мощния си глас на 25 октомври.

  74