Лана дел Рей кани на ретро фантазия от 60-те

Певицата се настанява в червен кабриолет за вечното си пътуване

Лана дел Рей с популярната си мрежеста маска в клипа.

Кралицата на меланхоличния поп Лана дел Рей пусна дългоочакваното видео към песента Chemtrails Over The Country Club, което беше многократно отлагано заради пандемията от COVID-19.

Тракът е вторият сингъл от предстоящия й седми студиен албум и в него хитовата изпълнителка на Summertime Sadness отново ни кани на едно от своите аудиовизуални пътешествия към 60-те години на миналия век.
Традиционно в него Елизабет Грант, както е истинското име на певицата, е заложила на необикновения си и разпознаваем ретро почерк и онова непреодолимо чувство на носталгия, което срещаме в повечето й клипове. А те, разбира се, са в перфектно съзвучие както със старомодния й, в добрия смисъл на думата, репертоар от любими теми, така и с мощния й и същевременно хипнотизиращо спокоен глас, който сам по себе си препраща към някой отминал вече „златен век“.

Всъщност Chemtrails Over the Country Club продължава естетическата нишка от Let Me Love You Like a Woman и неговия клип, в чието начало виждаме Лана в стара спортна кола. Тук изпълнителката също е заложила на мотива за вечното си пътуване, но този път се е спряла на изящен червен кабриолет. Отново сме обградени и от типичните за нея ретро лукзозни бижута, а тя не е забравила да си сложи и елегантната си небезизвестна мрежеста маска... И ако в предишния сюжет колата е само привидно движеща се, сега Лана действително върви напред и сама управлява автомобила си. Героинята вече отдавна е преодоляла момчето със синята риза (Blue Jeans), което играе видеоигри (Video Games), и е поела нещата в свои ръце, заобиколена от нейните „сестри“. Разбира се, без да се лишава и от любимата си меланхолия. Освен това през цялото време на небето се носят така наречените кемтрейлс - следи от самолет, за които конспиративните теории твърдят, че са преднамерено разпръсквани химически газове. Препратката й към тях е олицетворение на нагласата да бъдем „блажено осъзнати“, тъй като, както се вижда в клипа, конспирацията се превръща просто в нещо, което е красиво за гледане.
Така биваме постепенно унесени в една от поредните, но никога неомръзващи ни ретро фантазии на Лана дел Рей, или поне докато всичко това не бива отнесено от неочаквано торнадо. Съвсем скоро носталгичната стара лента се превръща във филм на ужасите, цялата реалност сякаш бива деконструирана, огледалата се чупят, а Лана изведнъж се превръща във върколак… Или може би всичко това отново е съновен унес на несъзнаваното? Впрочем, ако в предишния й клип първите кадри са черно-бели, следвани от цветни и накрая пак монохром, тук е точно обратното…
Припомняме, че новият й студиен проект, който носи същото име като песента, ще излезе на 19 март. А междувременно певицата обяви, че с нетърпение очаква да пусне всичките 11 песни от него.

Подобни статии