Латвия наложи строг локдаун с брутални мерки, забрана за излизане, вечерен час и солени глоби

Снимка: ЕПА/БГНЕС Премиерът на Латвия Кришянис Каринш.

Строга карантина с вечерен час и забрана за излизане е в сила в Латвия от четвъртък до 15 ноември, съобщи агенция ТАСС. През този период ще работят само магазините за стоки от първа необходимост и ще бъдат достъпни само най-необходимите услуги.

След края на карантината забраните ще останат за неваксинираните граждани. В Латвия напълно ваксинирано е 54% от пълнолетното население.

По време на локдауна ще действа полицейски час от 20 до 5 часа, като в този интервал излизането ще е възможно само за работа или за оказване на медицинска помощ. Магазините от първа необходимост ще работят от 6 до 19 ч, а доставките на стоки ще могат да стават извън затворени помещения.

Присъствената работа е разрешена само в институции, които са необходими за непрекъснатото функциониране на икономиката и обществото.

До 15 ноември са забранени всякакви мероприятия - спортни, културни и развлекателни, както и демонстрациите и протестите. Затворени са спортните съоръжения, фитнесите и фризьорските салони.

Ваканциите на учениците се удължават до 29 октомври, а от 1 ноември присъственото обучение се възстановява за учениците от 1 до 3 клас, всички останали ще учат дистанционно до 15 ноември. Детските градини и яслите ще работят само за децата, чиито родители работят присъствено.

Глобата за нарушение на изискванията за епидемологическата безопасност по време на локдауна за физически лица е от 10 до 2000 евро, а за юридически - от 140 до 5000 евро.

Подобни статии