Лавина помете световна шампионка

Жюли Помагалски е внучка на създателя на ски-влека

Снимка: АП/БТА Жюли Помагалски загина на 40, след като беше пометена от лавина.

При трагичен инцидент в Швейцарските Алпи загина световната шампионка в сноуборда Жюли Помагалски. 40-годишната французойка е пометена от лавина във вторник, докато се спускала с още няколко души.

В трагичния инцидент загинал още един – планинският водач и спасител Брюно Путели. Телата им са открити от спасителните служби. Останалите от групата успели да се измъкнат от лавината и да съобщят за инцидента. „Скърбим дълбоко за смъртта на Жюли“, се казва в съобщението на Олимпийския комитет на Франция.

Успехи

Новината за смъртта на една от най-добрите Помагалски шокира спортния свят. Тя е родена през 1980 година край Гренобъл и още на 19 става световната шампионка в сноуборд кроса. На Олимпийските игри през 2002 г. в Солт Лейк е шеста в паралелния слалом, а четири години по-късно в Торино дублира постижението. През 2004-а пък грабва Кристалния глобус за победител в Световната купа. Тя слага край на кариерата си през 2007 г.

Род

40-годишната шампионка е от известен род. Тя е внучка на прочутия инженер Жан Помагалски, чието име е познато на скиорите и планинарите в цял свят. През 1934 година той изобретява първия ски влек. Той е роден в Полша през 1905-а и едва двегодишен пристига във Франция със семейството си. Изобретател по душа той създава първата си въжена линия на една от строителните си площадки през 1927-а. Така много преди качването на скиори до върховете на пистите този вид транспорт е използван за превозването на материали до труднодостъпна хижа. През 1955 г. той се впуска и в създаването на едноседалков лифт, а по-късно и в двуседалков. Умира през 1969 г.

Подобни статии