Лавина уби наш ски талант под връх Тодорка

Снимка: freerideteambg.com Борислав Гарибов е бил опитен и добре оборудван.

Лавина уби наш ски талант под връх Тодорка. Фаталният инцидент се случил вчера около 11,15 часа. Загиналото 18-годишно момче е опитен скиор, печелил състезания у нас и в чужбина.

Борислав Гарибов се спускал по бъндеришките улеи над Банско, когато снежната маса се свлякла и го застигнала. Негови приятели се обадили на телефон 112. „Пристигнахме на местопроизшествието 15 минути след като получихме сигнала. Около 13,00 ч. акцията вече приключи. Момчето е било много добре оборудвано. Имал е на гърба си и аербег, който обаче не му е помогнал, защото лавината го разкъсала“, разказа пред „Телеграф“  Румен Баряков, дългогодишен планински спасител от отряд Банско. Той и още двама спасители заедно със спасително куче успяват да стигнат на мястото с моторни шейни.

Според информацията лавината повлякла младото момче и то се ударило в дърво. Починало на място. С него били както съотборници, така и неговият треньор. Те успели да го открият под снега, но вече било късно. „Ние дойдохме малко след това и не ни оставаше нищо друго, освен да го свалим бързо с носилка до линейката. Жалко за момчето“, каза още Румен Баряков. Неговият колега Атанас Уков пък обяснява, че фрирайдърите са слезли да карат извън пистите, като първи се спуснал загиналият скиор. „Нашите улеи в района са много големи, смъртоносни“, казва Уков.

Бобо, както го наричали близките му, е от София и се състезава от малък. Той е част от Българския фрирайд отбор. Само два дни преди трагичния инцидент във фейсбук страницата на отбора са публикували снимка на Борислав и друг фрирайдър, които се катерят из Пирин. На интернет сайта freerideteambg са записани и всички постижения на Бобо. През последните три зими той е записал първите си международни изяви на най-високия ранг състезания за младежи в Австрия. „Бобо буквално е отраснал по склоновете на Пирин, където тренира по цяла зима“, пише в информацията.

Екипът на www.politika.bg изказва искрени съболезнования на близките и роднините на Борислав Гарибов

Подобни статии