Лавров: Конфликтът в Украйна може да бъде решен, само ако Киев преговаря с Донецк и Луганск

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че кризата в Украйна може да бъде преодоляна чрез преки преговори между Киев от една страна и Донецк и Луганск от друга.

Представяйки пред сенаторите в горната камара на парламента приоритетите във външната политика на Русия, Сергей Лавров заяви:

„Вътрешноукраинският конфликт може да бъде преодолян единствено чрез цялостното и последователно изпълнение на минския комплекс от мерки, който беше одобрен с резолюция на Съвета за сигурност и стана неотменна част от международното право. Залогът за успех са преките преговори между страните в конфликта - Киев и Донецк и Луганск“.

Очаква се в рамките на започващата утре в Стокхолм среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Сергей Лавров да разговаря с държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкън.

Междувременно говорителят на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова обвини Киев, че струпва войници и тежко въоръжение по линията на съприкосновение в Данбас. „По някои данни броят на украинските войски в зоната на конфликта вече достига 125 000 души. Това е половината от личния състав на въоръжените сили на Украйна“, каза Захарова.

Подобни статии