Лечението на COVID-19 обостря гастрита

Язвената болест може да протече без оплаквания

Болките в корема и неразположението могат да засегнат всеки един от нас. Стресът, забързаното всекидневие и нездравословното хранене помагат за това, а тези симптоми могат да подсказват появата на гастрит и дори язва на стомаха.

Гастритът и язвата имат сезонност – пролетно и есенно време се обострят оплакванията. Медицината няма точно обяснение какво провокира тази сезонност. Предполага се, че тогава има известно покачване на киселинността на стомашния сок.
Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица, като причините за това могат да бъдат много. Най-често както за язвената болест, така и за гастрита, е нарушение на баланса между защитните фактори, които предпазват лигавицата и увреждащите фактори.
Това може да бъде солната киселина, възпаление и инфектиране с хеликобактерпилори, може да бъде прием на някои лекaрства. Гастритът най-често се провокира от лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, които се използват доста масово - болкоуспокояващи средства за главоболие, за ставни болки, за менструални болки, за понижаване на температурата. „В сегашната ситуация, в която едновременно се пие аспирин за профилактика или лечение на COVID-19, приемат се и медикаменти за понижаване на температурата, често се получават такива гастритни оплаквания и гастрален дискомфорт, чувство за пълнота, за безапетитие“, обясни гастроентерологът д-р Олга Косева от отделението по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Анна-София“ АД.

Гадене и повръщане, безапетитие, тежест в корема отслабване, оригване, киселини и лош дъх са само малка част от разнообразните клинични изяви. Гастритните оплаквания са много чести, но заболяването е предшественикът за появата на язвената болест. Симптомите могат да бъдат много различни. „При нас са идвали пациенти с перфорация на язва или с тежък кръвоизлив, без да са имали почти никакви оплаквания“,обясни още специалистът. Язвената болест може да засегне основно два органа - стомаха и дуоденума (дванадесетопръстника). Дуоденалните язви се срещат 3 пъти по-често от стомашните, които изискват продължително следене от лекаря. Оплакванията при двете язви са различни. При дуоденалната язва обикновено оплакванията се появяват обикновено 2-3 часа след хранене или дори нощем. Повлиява се добре, ако се приема нова храна, защото храната буферира киселия стомашен сок и се намалява дразненето, но малко след това отново се появява болката. При стомашната язва болката се появява много бързо, когато храната е в стомаха.

Язвата на стомаха може да стане злокачествена

Притеснително усложнение, което правят и стомашната, и дуоденалната язва са кръвоизливи, които дори могат да засегнат и други органи като панкреаса, жлъчния мехур, мастната тъкан. „Кръвоизливът от стомашна и дуоденална язва може да доведе и до фатален край. Може да се получи много масивен кръвоизлив, който да доведе до хеморагичен шок“, обясни още д-р Косева. Стенозата е друго усложнение, касаещо обикновено повтарящите се язви.
Повечето лични лекари могат успешно да се справят с лечението на леки и епизодични оплаквания на пациенти от коремните болки, но ако симптомите не отминават, да се потърси специалист. Д-р Косева съветва хората да направят консултация с гастроентеролог, когато се повтарят оплакванията и силната болка и ако видят, че имат черни кашави изпражнения, защото това може да означава, че има кървене. Консултация се налага, а може би ендоскопско изследване, ако пациентът започне да губи тегло, отслабва, има безапетитие или фамилна анамнеза за карцином на стомаха. По думите на д-р Коседа е много важно да се изследва пациентът за хеликобактер пилори и да бъде лекуван активно, ако се намери такава инфекция. Наличието на хеликобактер пилори може да поддържа хронично възпаление и да води до рецидивиращи оплаквания, което вкарва пациента в омагьосан кръг с лекарства да се намалява киселинността на стомашния сок.
Гастритът и язвената болест се лекуват с лекарства, но когато има тежко усложнение, например кръвоизлив, който не може да се спре ендоскопски, се налага и оперативна намеса.

При наличие на перфорация също се налага хирургична намеса, обясни още гастроентерологът. При обостряне на симптоми и оплаквания пациентите могат и сами да си помогнат. Храната, която приемат, е много важно да не дразни допълнително лигавицата на стомаха. Съветът на гастроентеролога е да ядат по-щадяща храна - термично обработена, да се дъвче добре, повече течни и варени храни, да не са толкова богати на фибри и целулоза. Препоръчват се ориз, картофи, чисти меса и млени изделия, без плодове и зеленчуци. Когато оплакванията отминат, постепенно диетата се разширява, защото плодовете, зеленчуците, фибрите, целулозата засилват перисталтиката, подобряват изхожданията и имат много положителни ефекти.
В днешния забързан свят не трябва да забравяме, че стресът може да отключи и т. нар. гастрит на нервна почва. Стресът повишава киселинността в стомашния сок, може да доведе и до спазъм и нарушаване на стомашната лигавица.

Подобни статии