Лечението с кръвна плазма е най-ефикасно, дарителите трябва да са под 55

Лечението на коронавирус с кръвна плазма е една от надеждите на лекарите по целия свят. У нас все още малко пациенти са лекувани по този начин, но целта е броят им да продължава да се увеличава.

Само в столичната ВМА преливане на плазма е извършено на около 30 болни. За популяризирането на каузата се грижи и Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“. С тяхна помощ 17 души вече са в клуба на дарителите, като част от тях са дарили плазма по два пъти. „Интересът е по-голям и желаещите постепенно се увеличават. Ние сме в готовност още от 10 май, но тогава нямаше нито толкова много заразени, нито толкова преболедували. Сега ситуацията е различна, има дни, в които по 3-4 души даряват плазма“, разказа пред „Здравен Телеграф“ директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов. Към момента центърът в София е единственият в страната, в който може да се дарява кръвна плазма, като той снабдява с нея болници в цялата страна. Очаква се обаче до края на годината кръвна плазма да може да се дарява и в останалите регионални кръвни центрове - във Варна, Плевен, Стара Загора. Те са одобрени да получат оборудване от Европейската комисия.

Най-търсената кръвна група е А+. Тя се среща в 45% от хората в общата популация и при 65% от болните с коронавирус. „Това, което хората трябва да знаят, е, че дарявайки плазма, те могат да спасят човешки животи. От един дарител получаваме 600 мл плазма, която стига за трима пациенти“, обясни още д-р Николов. От Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“ пък са категорични, че полза има за здравето и на самите дарители. За да станем такива, трябва да отговаряме на определени критерии. На първо място желаещите да дарят плазма трябва да имат положителен резултат от PCR тест. След него е необходимо да са изминали най-малко 40 дни. Ограничения има и във възрастта. За да дарим плазма, трябва да имаме навършени 18 години, но да не сме над 55 г. Освен това дарителите не трябва да приемат регулярно лекарства и да имат придружаващи заболявания.

„Важат и всички останали критерии като при кръводаряването“, уточни директорът на Националния център по трансфузионна хематология. За да разберат дали са подходящи, доброволците трябва първо да се обадят на телефоните в центъра, за да преминат през кратка телефонна анкета. Основните изисквания са да нямат придружаващи заболявания, включително алергии и проблеми с очите. Противопоказания има и за лица, претърпели скорошни хирургически интервенции, бременните и кърмещи жени. Забраната важи и за хора, които имат пресни татуировки или се подлагат на акупунктура, както и за такива, които са с тегло под 50 кг. След като бъдат одобрени по телефона, дарителите трябва да отидат на място в Националния център, където също се снема подробна анамнеза.

Първо се взема малко кръв, за да се направят кръвни изследвания и за да се отхвърли наличието на трансмисивни инфекции. Самата процедура по даряване трае около 50 минути, като се взема венозна кръв. Извършва се с апарат за плазмофереза и кръвта преминава през специален апарат, който отделя единствено плазмата. Донорът получава 2 дни отпуск, както и сок, шоколад и малък финансов стимул. Желаещите да дарят рековалесцентна плазма могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология от понеделник до петък. Донори от цялата страна могат да даряват плазма в София, като разходите им се покриват от Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, което за целта е открило фондонабирателна сметка (виж карето).

Лекар от ВМА е най-големият дарител на кръвна плазма у нас. Д-р Дончо Дончев е бил доброволец в COVID отделението на болницата. След това самият той се е заразил и прекарал болестта тежко. Загубил 20 килограма и останал в болница 19 дни. След като се възстановява, д-р Дончев многократно дарява плазма, за да помогне на други заразени да живеят. Д-р Дончо Дончев получи и специална награда на тазгодишната церемония „Лекар на годината“.

Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“ набира дарения в подкрепа на каузата „КОВИД-плазмата, достъпна за всеки нуждаещ се от нея“. „Нашата цел е даряването на реконвалесцентна плазма да бъде максимално улеснено за хората, които искат да помогнат. За целта изпратихме писмо с предложение до здравния министър Националният център по трансфузионна хематология да работи и в събота и неделя, а медицинските специалисти да получават справедливо възнаграждение за своя извънреден труд“, обясни председателят на сдружението д-р Павлина Михайлова. Полезна информация и отговори на много въпроси, свързани с даряването и лечението с плазма, се публикуват на фейсбук страницата на групата „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, към която има създадена и група. Ако желаете да помогнете на каузата, можете да го направите с дарение по банкова сметка: IBAN BG 04 PRCB 9230 1051 53 92 01 в ПроКредит банк.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • 9874 - заразените днес с коронавирус

  9874 - заразените днес с коронавирус

  9 874 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последните 24 часа. 5 055 от тях са установени с PCR, а 4 819 - с бързи антигенни тестове. 78,18 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал. През последното денонощие са направени общо 43 879 теста, от които 12 940 са PCR, а 30 939 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

  89
 • КОВИД по света - седмичен обзор

  КОВИД по света - седмичен обзор

  Световната здравна организация препоръча тази седмица на страните по света да премахнат или облекчат съществуващите ограничения за пътуване, изтъквайки, че "те могат да изострят икономическия и социален стрес, свързан с пандемията".

  138