Ледената вода не е ваксина с антитела за цяла година

Акт за неспазване на противоепидемичните мерки заради мъжкото хоро грози кмета на Калофер. Градоначалникът Румен Стоянов ще се сдобие с акт за 1000 лева глоба, тъй като не е осигурил безопасни и ограничителни мерки по време на мъжкото хоро в река Тунджа.

Вяра, почит пред традициите, бабаитлък, купон да става... Всеки участник в хорото си има своя мотив да се хвърли в ледените води на Тунджа, да надуе гайдата, да бие тъпана и да пее с цяло гърло.

Има обаче и един подсъзнателен импулс. А той е напълно ирационалното убеждение, че който скочи в ледени води, него болест го не лови. Нещо като да си биеш ваксина с антитела за цяла година.
Вероятно е също така мнозина от тези хора всъщност да не признават ваксината, защото някъде са чели, че тя нещо щяла да им промени в ДНК-то. И вместо на инжекция залагат на каляването в ледени води. Един участник в тържеството дори заяви, че не знае някой, който се е хвърлял за кръста, да се е разболял. Надеждна статистика обаче за това няма.
Сега не е моментът да се поддаваме на ирационални убеждения, които не са подкрепени от никакви научни доказателства. В нормална обстановка всеки може да си вярва в какво ли не. Само че ситуацията не е нормална. И за да се върне към нормалното, трябва да подходим с разума си.

На първо време трябва да спазваме мерките. Десетки мъже, скупчени един до друг и пеейки с цяло гърло, не е най-доброто нещо, което може да се направи в условията на пандемия. Когато се качим в такси или автобус, си слагаме маска. Когато се редим на опашка, спазваме метър и половина дистанция. Всичко това обаче е напълно безсмислено, ако в един миг решим, че понеже е празник и настроението ни е по-приповдигнато, мерките вече не трябва да важат. Така само за половин час цялата дисциплина, която спазваме през останалото време, отива по дяволите. Вирусът не подбира кой е мачо и кой не. Виното не е лекарство срещу COVID-19. Ледените води не осигуряват антитела.
Мнозина от участниците сигурно вярват също така, че хорото е висша проява на патриотизъм. Да не спазваш законите обаче, едва ли е най-точният начин да покажеш родолюбието си.
А всичко можеше да бъде много по-добре обмислено, както и стана на някои места С повече разум и с по-малко вино също може да се празнува.

Подобни статии