Легендарна грузинска шахматистка съди Нетфликс за сексизъм в реплика от сериала "Дамски гамбит"

Нона Гаприндашвили

Легендата на съветския шахмат, грузинката Нона Гаприндашвили съди за пет милиона щатски долара американската компания Нетфликс с обвинение, че представя кариерата й по "сексистки и обиден начин" в хитовия сериал "Дамски гамбит", съобщи АФП.

"Нетфликс безсрамно и умишлено лъже за успеха на Гаприндашвили", пише в жалбата, копие от която видя АФП.

В сериала, разпространяван от стрийминг платформата, базирана в щата Калифорния, един от героите има реплика, в която се твърди, че грузинската шампионка "никога не се е изправяла срещу мъже" на състезание.

Това твърдение е "очевидно невярно, както и грубо сексистко и оскърбяващо", се посочва в жалбата, която е регистрирана в четвъртък в калифорнийски съд.

Ищцата Гаприндашвили, която вече е на 80 години, се е изправяла в кариерата си срещу десетки мъже и има победи срещу 28 от тях, се посочва в иска й.

Американската компания разпространи изявление, в което се посочва, че изпитват "огромно уважение към г-жа Гаприндашвили и забележителната й кариера", но и че "искът й е напълно неоснователен". От стрийминг платформата уверяват, че ще се защитят "енергично".

Подобни статии