Легендарното списание "Пиф" предсказало коронавируса през 1979 година

Пандемията от коронавируса е предсказана преди 41 години в легендарното френско комикс списание "Пиф гаджет", познато у нас просто като "Пиф". Това става в култовата поредица за лекаря каратист и авантюрист "Д-р Жюстис". Епизодът е озаглавен „Един изпуснат вирус“ и описва почти буквално днешната ситуация с пандемията. Това съобщиха от комикс клуба в Русе в репортаж пред БНТ.

Находката е в списание „Пиф“ от януари 1979 г., където е публикуван епизода „Един изпуснат вирус“. „В този епизод на "Д-р Жюстис" се разказва за внезапна информация, която се получава в централата на Световната здравна организация в Женева, че страшен вирус върлува из Европа. Той покосява много хора на легло“, обясни Стоян Стоянов – Комитски по БНТ.

„Насрочена е пресконференция, но човекът, който трябва да даде информация, за съжаление също е болен от този вирус и тогава се намесва д-р Жюстис, който хвърля бомбата, че този вирус е разработен в лаборатория“, добави Николай Маринов.

Аналогия се открива между външния вид на коронавируса и тогавашната представа за „изпуснатия“ вирус. Той е изобразен с характерните "бодлички", тоест в списанието става дума именно за коронавирус. Засегната е Северна Италия, както и в днешната реална ситуация. В комикса хората, както и гвардейците пред Бъкингамския дворец, са нарисувани с маски на лицата.

Комиксът за смелия доктор Жюстис е истинска класика в жанра. Историите му допадат както на деца и тийнейджъри, така и на възрастни. Култовата поредица е създадена от Ив Оливие и Рафаеле Марчело. Самото списание "Пиф" е любимо и на няколко поколения пораснали български деца. То се разпространяваше свободно у нас, защото е издание на "Юманите", органа на Френската комунистическа партия. Заради него много български деца от 70-те понаучиха прилично френски.

Подобни статии