Легенди в спорта хванаха четката

Сашо Томов, Мария Гроздева и Веско Топалов вдъхновиха Василевса

Photo: Фейсбук Легендата в борбата Александър Томов започна сам картината, довършена от художника.

Три легенди на българския спорт хванаха четката, за да участват в арт дует с Александър Василев-Василевса. Художникът от Враца, който живее и твори в Лондон, довърши картините, започнати от Мария Гроздева, Александър Томов и Веселин Топалов.

 „След близо 3-годишна творческа пауза новият период в развитието ми като художник е официално открит с първите три завършени картини. Три картини (90/70 см, масло на платно), докоснати и започнати от трима велики шампиони“, разказа във Фейсбук Василевса, чиито творби са в характерния му стил - мозаечна живопис с фигуративен и абстрактен акцент.

Той публикува снимки от съвместната си работа с най-успялата българска олимпийка в историята Гроздева, петкратния световен шампион по борба Томов и носителя на световната титла в шахмата Топалов. „Трима много уважавани и обичани от мен хора, които наистина смятам не само за необикновени и изключителни, но и за част от българското национално богатство. Всичките картини от двадесетте проекта с шампиони, които са близо хиляда, са не само част от моето развитие и търсене, но и моята скромна форма на респект“, написа художникът.

Василевса добави: „За мен е чест и привилегия да съм част от тези своеобразни “арт дуети”, които, наистина смея да твърдя, са без аналог в невероятния и приказен свят на изкуството!“.

Междувременно двукратната олимпийска шампионка в спортната стрелба Гроздева дари картина, рисувана от нея и Василевса, за благотворителен онлайн търг. Той беше организиран от втората ни тенис ракета Димитър Кузманов под наслов “Българските спортисти в подкрепа за Калоян", а приходите ще отидат за лечението на момчето, който от 2015 г. се бори с тежката диагноза остеосарком. Свои ценни предмети за каузата на 13-годишния Калоян Йорданов предоставиха Йордан Йовчев, Армен Назарян, Ивет Лалова, Петър Стойчев, Християна Тодорова, Антъни Иванов, Владимир Илиев, Тодор Неделев, Теодор Салпаров и много други.

Подобни статии