Лекари: Две трети от случаите на карцином на яйчниците се откриват в напреднал стадий

Две трети от случаите на карцином на яйчниците се откриват в напреднал стадий. Това каза д-р Светлозар Славов от АГ-болница "Майчин дом" по време на уебинар. По думите му късната диагностика се дължи и на това, че заболяването в началния стадий е без симптоми или с малко или никакви симтоми.

В първи и втори стадий на карцином на яйчниците, когато прогнозите са много добри, симптомите, ако въобще ги има, са изключително нехарактерни - тежест в малкия таз, проблеми с уринирането и др.

Тази локализация е "тихият убиец", каза д-р Таня Златанова от болница "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда". По думите й често заради симптомите на болестта пациентите се заблуждават и търсят помощ при гастроентеролог.

Рискови фактори за поява на карцином на яйчниците са възрастта, като най-често се среща сред жени на 50-79-годишна възраст; наднорменото тегло; ранната менструация, настъпила около 10-годишна възраст; късното настъпване на менопауза; употребата на хормоно-заместваща терапия в менопаузата; липсата на бременност и кърмене; ендометриозата; тютюнопушенето. Не на последно място рисков фактор е и фамилната обремененост, посочи още д-р Златанова и обясни, че при близки родственици с карцином на гърда, на яйчници, на матка или на дебело черво, се повишава рискът от поява на карцином на яйчниците. Наличието на един-два рискови фактора не означава, че задължително ще се появи карцином на яйчниците, допълни още тя. По думите й обаче липсата на рискови фактори не е гаранция, че тази локализация няма да се появи никога.

От всички рискови фактори с най-висок риск от поява на болестта е наследената мутация на определени видове гени, посочи проф. Иванка Димова от Центъра по молекулна медицина в Медицински университет - София.

Карцином на яйчниците се среща по-често при жени след 50-60 - годишна възраст, но вече се появява и при 25-40-годишни жени, каза още д-р Славов.

Подобни статии

 • "Левски" открива ваксинационен център на легендарния си стадион

  Столичният гранд "Левски" за пореден път доказа защо едно от традицинните прозвища на клуба е Отбора на народа, макар и то да е недолюбвано от историческите съперници на сините. ПФК "Левски" се включва в кампанията по ваксиниране срещу Ковид-19, съобщават от клуба. "Сините" ще обособят помещение непосредствено до клубната експозиция, което ще служи за ваксинационен център.

  51
 • Джипи на 86 години лекува болни с COVID

  Джипи на 86 години лекува болни с COVID

  Три десетилетия не е ползвал отпуск и болнични

  На 19 октомври отбелязваме Деня на българския лекар. За медицинската професия казват, че не е работа, а призвание. Доказателство за това е 86-годишният д-р Хари Папазян, който и до днес лекува болни с коронавирус и макар че е с пирон в крака, всеки ден е в кабинета си, на разположение на своите пациенти. Близо три десетилетия д-р Папазян не е ползвал платен отпуск. През всички тези години той е спасил десетки човешки животи. Лекар по сърце, по призвание и по професия.

  62
 • Обявяват новите по-строги мерки срещу пандемията в сряда

  Обявяват новите по-строги мерки срещу пандемията в сряда

  Срещу спиране на плановите операции се обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Това каза самият той след среща с болнични асоциации. Кацаров е разговарял с тях и за това да има зелен сертификат за служителите в лечебните заведения. От там са подкрепили идеята.

  71