Лекари: Внезапната смърт се предава по наследство в 30% от случаите

Внезапната смърт се предава по наследство в 29.6 на сто от случаите. Това съобщиха от Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България, цитирайки д-р Яна Хаскова от Института за клинична и експериментална медицина в Прага, Чехия.

Д-р Хаскова е участвала в Шестия национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който се е провел преди ден в Пловдив. Данни от изследвани роднини на починали хора от внезапна смърт са показали, че при 29.6 на сто се открива риск от подобно заболяване. При 17.5 на сто от аутопсираните случаи генетични изследвания са установили патологични мутации, предаде БТА. 
Специалистите са обсъждали по време на конгреса и темата за предсърдното мъждене. Влиянието на начина на живот върху появата му е било представено от доц. Кирил Карамфилов, специалист по кардиология и инвазивна кардиология. Колкото по-голяма е консумацията на кафе от мъжете, толкова по-малко вероятна е появата на предсърдно мъждене. При жените най-рисково е количеството от 2-3 чаши кафе на ден. Всички жени, които пият под 2 и над 3 чаши кафе се възползват от неговия протективен ефект, са били изводите от наблюдения през годините. Най-застрашени от появата на предсърдно мъждене са хората, които не пият кафе или злоупотребяват с него. Лекото или умерено натоварване със спорт носи най-малка вероятност от поява на предсърдно мъждене. Най-застрашени са хората, които тренират максимално интензивно.
Наблюдения върху аритмиите при пациенти с пост-ковид синдром са показали, че между 7 и 16 на сто от боледувалите от COVID-19 съобщават за появата на някакво аритмично събитие. Ваксинацията допринася за намаляване на честотата на пост-ковид симптомите при преболедували преди ваксинация пациенти, е казал д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария. При преболедували, но ваксинирани хора има значително по-малко усложнения, като при повторна среща с вируса, рискът от дълъг ковид намалява наполовина.
В научния форум са участвали експерти от Република Северна Македония, САЩ, Австрия, Германия и др. Проф. Кристоф Леклерк - президент на Европейската асоциация по сърдечен ритъм, проф. Шиме Манола - директор на Кардиологичното отделение в Университетски клинично-болничен център в Хърватска и техни български кълеги са представили нови технологии в областта на кардиостимулацията и електрофизиологията.

Подобни статии