Лекарите също се сдърпаха. Не за здравето на хората – за пари

Лекарското съсловие в България също показва завидни военни умения. Не е рядкост да наблюдаваме как уважавани в обществото доктори влизат в клинч помежду си като боксьори тежка категория, дърпат се за белите престилки и са готови да се удушат един друг с медицинските си слушалки. Много често лекарските спорове са по чисто медицински въпроси (за ваксинацията, против ваксинацията, спомнете си казуса „доцент Мангъров“). Друг път са по чисто политически причини – кой е с Бойко Борисов или кой е със служебния кабинет. Но в 99% от случаите става дума за пари.

Така е в последния засега спор между Българския лекарски съюз (БЛС) и националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Управителният съвет на БЛС и членовете на Надзорния съвет на НЗОК не постигнаха договореност за начина, по който ще се разпределят средствата от остатъка в бюджета на НЗОК. Срещата беше в Министерството на здравеопазването, по покана на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Предстоят нови разговори между двете страни, каза пред журналисти председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Маджаров изрази надежда, че до края на следващата седмица да бъде подписана методика, по която ще се разпределят средствата. Преди ден той посочи, че според разчетите на БЛС в бюджета на НЗОК има неусвоени близо 50 млн.лв. за извънболнична помощ и настоя те да бъдат дадени на лекарите.

В крайна сметка Надзорният съвет на здравната каса и Българският лекарски съюз се разбраха за разпределянето на неусвоените средства за извънболнична помощ до края на годината. Това стана по време на поредните трудни преговори между двете страни.

Напрежението между БЛС и НЗОК обаче ескалира до такава степен, че се наложи здравното ведомство да влиза в ролята на нещо като балансьор, нещо като боксов съдия-

Двете страни са се разбрали, че 15 млн. лв. са неусвоените средства до края на година при общопрактикуващите лекари и 22 млн. лв. - при специалистите. Спорът за разпределянето им беше дали да се дават за минала дейност, както искаха от БЛС и ли за бъдеща, както иската НЗОК. Двете страни успяха да намерят компромисен вариант. „Разпределянето на средствата до края на 2021 г. ще става чрез комплексен подход, който отчита и миналата, и бъдещата дейност. По този начин ще обезпечим важни здравни политики“, обясни заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов.

По думите на зам.-министърът идеята е от една страна да се стимулира провеждането на имунизации и прегледи на пациенти както с коронавирусна инфекция, така и с хронични заболявания, а от друга - да се поощрява провеждането и на други имунизации и профилактични прегледи. Новите правила ще засегнат периода от м. септември до м. декември 2021 г.

Подобни статии