Лекарка и кметица разнасят хапове до старците на село

Д-р Магдалена Нейкова, ангелът в бяла престилка на село Павел.

Селска кметица, семейна лекарка и медицинска сестра измислиха начин как да улеснят получаването на лекарствата от възрастните хора във великотърновското село Павел в условията на пандемията от коронавирус.

Целта на трите дами е да спестят на бабите и дядовците от селото пътуването по автобусите до градските аптеки и излагането им на опасности от заразяване със смъртоносния вирус. За да предпазят живота на старците, усилията си обединили кметицата на селото Ирена Трендафилова, личната лекарка д-р Магдалена Нейкова и медицинската сестра Иванка Захариева. Схемата, която измислят, е проста и може да бъде приложена във всяко българско село, като по този начин бъдат спестени на възрастните хора излишни главоболия и ненужни пътувания и излагане на опасности в пандемична обстановка.

Личната лекарка на селото д-р Магдалена Нейкова попълва рецептурните книжки на старите хора, издава рецептите и ги изпраща на аптеката, с която работи, като заплаща стойността на медикаментите предварително. След като получи лекарствата, лекарката ги разпределя и ги предава на медицинската сестра Иванка Захариева, която заедно с кметицата на селото Ирена Трендафилова обикаля по къщите и ги доставя лично на нуждаещите се старци самотници. Заплащането на лекарствата се извършва в момента на получаването им.

За хората от Павел д-р Нейкова е техният ангел, към когото те не могат да намерят достатъчно силни думи, за да изразят огромната си благодарност. „Повечето от старите хора нямат лични автомобили и са принудени да чакат на автобусните спирки и пред аптеките, понякога и при лоши атмосферни условия. Искам да изразя тяхната голяма благодарност към инициаторите, да се похвалим с тази хуманна придобивка и да насърчим личните лекари в малките и отдалечени населени места да последват този пример. Искам да изразя своята благодарност и тази на моите възрастни съселяни и да пожелаем на д-р Нейкова, сестра Захариева и кметицата Ирена Трендафилова да бъдат здрави, уважавани и обичани”, споделя общата благодарност Михаил Казанджиев.

Д-р Магдалена Нейкова е селски лекар вече повече от 30 години и се гордее с това. Джипи е на повече от 1400 пациенти от селата Петко Каравелово, Павел и Куцина. Всъщност пациентите й надхвърлят 2000 души, но останалите са неосигурени. Самата тя живее със съпруга си в четвърто село - Каранци. На ден изминава по над 150 км с колата си, за да изпълнява Хипократовата клетва. А освен като джипи неуморната лекарка от няколко години има и собствен кабинет по естетична медицина във Велико Търново. Там тя е много търсена и приема пациенти от цялата страна.

Д-р Нейкова не дели пациентите си, но признава, че все пак голямата й любов си остава село Павел, където през 1992 г. започва да упражнява медицинската си професия като участъков лекар. Тогава здравната реформа на демокрацията у нас все още не е успяла да свърши пагубното си дело и в селото на разположение хората освен участъков лекар имат и акушерка, медицинска сестра, линейка и зъболекар. Днес екипът на лекарката в трите села включва фелдшера Деян Златев от Куцина, 79-годишната медсестра Иванка Захариева и една санитарка. Към този екип влиза и синът на лекарката, който макар и да не е с медицинско, а с икономическо образование, още от студентските си години помага на майка си, като извършва огромната и досадна работа на компютъра. През годините лекарката десетки пъти е будена през нощите, за да окаже помощ на болен или пострадал. Нито веднъж не е изключвала телефона си, нито е отказвала да помогне на нуждаещ се от нейната помощ. Съпругът й Атанас е плътно до нея и винаги я подкрепя. Той също много добре знае какво е да работиш денонощно за хората, защото е полицай.

За състоянието на българското здравеопазване и за хода на здравната реформа д-р Магдалена Нейкова споделя, че по отношение на личните лекари всичко е добре измислено. „Моите наблюдения са, че хората имат доверие в личните си лекари. Ето, аз познавам всичките си пациенти, знам историята и хода на техните заболявания и във всеки един момент мога да реагирам при нужда. В частта за болниците обаче като че ли не всичко е добре обмислено и там трябва да се направи кардинална реформа. Има болници, които е по-добре да ги няма. В България имаме нужда не от много болници, а от специалисти и от по-добра финансова подкрепа и политика у нас. Защото здравият човек е този, който ще продължи да работи за държавата”, споделя д-р Нейкова.

На 14 април 2021 г. тя и синът й претърпяват автомобилна катастрофа, от която излизат с потрошени крайници. Синът, макар с фрактури и на двете ръце, продължава да помага, като извършва досадната регистраторска работа на компютъра. А лекарката, която е с фрактура на бедрото, засега все още се възстановява вкъщи. Надява се обаче до 20 юни да се оправи и отново да се върне на работа. Защото пациентите й я чакат и се молят за нейното оздравяване.

Ирена Трендафилова: Работата ми е да помагам на хората

Ирена Трендафилова е един от най-младите кметове не само в Търновска област, но и в цялата страна. Тя е само на 27 години и макар и да е завършила престижната Стопанска академия в Свищов, е предпочела, вместо да търси престижна реализация и кариера в големия град или в чужбина, да остане в родното село и да помага на възрастните хора.

„За мен е най-важно да видя, че има лъч светлина в селото. Искам хората в селото да са щастливи и това е, което ми дава сили и мотивация да продължавам напред. Когато д-р Нейкова ми сподели идеята си да помагаме на хората в купуването и доставянето на лекарствата по домовете, аз я приех на драго сърце. Защото жителите на Павел трябва да са спокойни. Да си стоят по домовете и в безопасност, а не да чакат по 2-3 часа на открито и да рискуват да се заразят с коронавирус. Ние ще продължим с този начин на доставка на лекарства по домовете и след приключването на пандемията”, споделя младата селска кметица.

 

Подобни статии