Лекарства за множествена склероза с анти-CD20 антитела намаляват защитата от ваксините срещу COVID-19

Някои лекарства за множествена склероза с анти-CD20 антитела намаляват защитата от ваксините срещу COVID-19 и увеличават риска от развитие на тежка форма на инфекцията от новия коронавирус, съобщи АФП.
В света са регистрирани 2,8 милиона души с множествена склероза.

“Пациентите, получаващи този вид лечение, са много по-застрашени от тежко прекарване на Ковид и рискуват да реагират по-слабо на ваксините”, каза неврологът Жан Пелетие от френската фондация Помощ за изследване на множествената склероза.
Според него около 20% от пациентите с множествена склероза са лекувани с този вид терапия или скоро след диагностициране на болестта, или защото други терапии не са дали резултат.
Въпросната терапия включва препаратите ритуксимаб и окрелизумаб. Те се прилагат инфузионно на всеки шест месеца и са “изключително ефективни при основното лечение на множествена склероза”, каза проф.Пелетие.
“Наблюдаваме хора с множествена склероза, лекувани с тези анти-CD20 препарати, които не произвеждат антитела след имунизация срещу Ковид”, добави той. Според него са нужни още изследвания в тази посока.

Подобни статии