Левски и ЦСКА се обединиха и извоюваха отварянето на стадионите за публика

На футболните стадиони ще може отново да има фенове по трибуните. Това стана факт, след като правителството се съобрази с исканията на двете най-големи публики – тези на „Левски“ и ЦСКА.

„Сини“ и „червени“ заедно настояха да отпадне забраната за посещение на мачове, която трябваше да е до края на август. Като мотив те изтъкнаха, че щом може да работят барове и дискотеки, то трябва да бъде допуснато изключение и за двубоите от Първа и Втора лига.

Последва отговор от спортния министър Красен Кралев, който бе категоричен, че това може да стане, но само ако клубовете гарантират, че на трибуните ще се спазват мерките за безопасност. "Всички би трябвало да си помислят какво трябва да се направи, преди да се пристъпи към отварянето на залите и стадионите. - заяви Кралев. - Според мен въпросът трябва да е насочен към фенклубовете - дали са готови да спазват тези правила. Като спортен министър знам най-добре каква е нуждата на спортистите да бъдат подкрепяни от публика, както и нуждата на публиката да гледа любимите си отбори, любимите си спортове, но имаме ситуация, в която трябва здравето на спортистите и българските граждани да е по-важно от всичко“, допълни спортният министър.

Малко по-късно връщането на феновете беше официализирано със заповед на здравния министър,
който отвори стадионите още за първия кръг от новия сезон, който започва в петък. Ограничителната мярка ще е както преди затварянето – максимум по 1000 души в сектор, които трябва да спазват дистанция и да са настанени през една седалка.

„По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов проведоха консултация, на която беше взето решение да се разреши достъпът на публика до спортни мероприятия, провеждащи се на открито. Разрешава се съоръженията да бъдат запълнени до 50% от капацитета им. Максималният допустим брой на зрители в сектор е 1000 души, които трябва да бъдат настанени през седалка. По този начин ще бъде позволено присъствието на привърженици на трибуните още за старта на футболното първенство в Първа лига”, информираха официално от Министерски съвет.

Подобни статии