Левски стана театрален шеф в благоевградската трупа

101-вия сезон започва с Тартюф, играе го звезда от „Връзки“

Шефката на благоевградския театър представи заместника си.

Актьорът, изиграл Апостола на свободата – Васил Левски, Севар Иванов е новият заместник-директор на благоевградския театър „Никола Вапцаров“.

Това обяви режисьорката Маргарита Мачева, която застана начело на трупата миналия сезон. Севар е носител на Икар за главна мъжка роля в "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд, с режисьор Стайко Мурджев. Постановката е продукция именно на театъра в Благоевград, а като гост актьор е Калин Врачански.

Иванов ще е заместник-директор по административните въпроси. Именно той ще се занимава с облика на театъра в публичното пространство, с програмата, с програмирането на турнетата. „За щастие работата е много и е разнообразна, тъй като в театъра започват да се случват все повече дейности на високо ниво. Тя се оценява и от жителите на града, и от гостуванията на театъра в други градове“, каза пред медиите директорката Мачева. „Ще се опитаме театърът да стане колкото се може по-голяма част от живота на хората в Благоевград. След Летните театрални дни в Благоевград си пролича, че хората имат нужда от такива събития", добави тя.

Първата премиера на трупата ще бъде на 17 септември със съвременен прочит на "Тартюф" под режисурата на Дамян Тенев.

След отменянето на премиерните дати през месец март заради въведените противоепидемични мерки зрителите ще могат да се насладят на спектакъла за първи път на 17 и 18 септември от 19:00 ч. в голямата зала на театъра. Ръководството гарантира, че театралната дейност се осъществява при спазване на мерките за дистанция, което води до по-малък капацитет на залата и препоръчва на зрителите да закупят своите билети предварително. Главната роля на самия Тартюф се изпълнява от Нено Койнарски, който от тази есен е част от състава на театъра, а преди това стана известен от сериала „Връзки“ с Михаил Билалов, Лилия Маравиля и Анета Сотирова. Режисурата на представлението е на Дамян Тенев.

Подобни статии

 • Обмислят постановка на „Атила“ в строящ се от 43 години културен дом

  Обмислят постановка на „Атила“ в строящ се от 43 години културен дом

  Евентуална постановка през лятото на следващата 2021 година на операта „Атила“ в пространството на строящия се от 43 години културен дом на Чирпан 42 обсъдиха кметът на общината Ивайло Крачолов и директорът на държавната опера в Стара Загора Огнян Драганов.

  81
 • Първият професионален театър у нас - пловдивският, отбелязва 140 години с представлението

  Първият професионален театър у нас - пловдивският, отбелязва 140 години с представлението "Коприна"

  Първият професионален театър у нас - пловдивският, е създаден по настояване на гражданите с решение на Областния съвет на 11 декември 1881 година. Вече Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив, той ще отбележи 140-ата си годишнина със специално подготвено представление "Коприна" - по романа на Алесандро Барико, по драматизация на Александър Секулов и с режисьор Диана Добрева. Театърът носи името на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов. Годишнината, работата на театъра по време на пандемията и мястото на фестивала "Сцена на кръстопът" в нея, са част от темите, които директорът на театъра Кръстьо Кръстев коментира за БТА.

  134
 • Класика в танцовия театър гостува за първи път у нас

  Класика в танцовия театър гостува за първи път у нас

  В центъра на действието в "Алея на космонавтите" е поставен диванът в хола на панелен апартамент в Берлин-Марцан. Чувствата и двигателните импулси на едно семейство от три поколения се натрупват тук в несигурна близост, могат само да бъдат погребани в летаргия или да бъдат изложени на обратната връзка с тесния им живот. Това разказват от "Гьоте институт" по повод предстоящата премиера и първо гостуване на трупата на Саша Валц у нас.

  105