Лидери сме в износа на патешко и тоалетни чинии

България се изкачи на 58-о място по експорт в света

Голяма част от хората по света всеки ден сядат на тоалетни чинии, произведени у нас.

България е водещ световен износител на стоки като патешко месо, спирачни маркучи, седалки за тоалетни чинии, месинг и консервирани череши. Това става ясно от анализ на Българската стопанска камара за мястото на страната ни в световния износ през 2020 г.

Според данните България държи близо една пета -19,9%, от целия пазар на патешки черен дроб на планетата. Страната ни заема второ място в света по износ на прясно патешко месо и трето по експорт на замразено. През миналата година сме продали на световните пазари мръвки от патици за близо 50 млн. долара.
На над 220 млн. долара пък възлиза износът на тръбопроводи от кучук (спирачни маркучи) от България през 2020 г. Страната ни заема второ място в света по експорт на това изделие. Втори сме и по износ на месинг на плочи и ленти - за над 40 млн. долара. Трето място пък държим по продажби на седалки и капаци за тоалетни чинии на световните пазари. През миналата година сме пласирали зад граница такива изделия на стойност над 74 млн. долара. На повече от 78 млн. долара възлиза експортът на жп вагони от България. Във всяка от последните три години страната ни се изкачва с едно място нагоре сред износители на вагони и през 2020 г. стига до трета позиция в света.
Страната ни продължава да бъде сред водещите износители и на консервирани череши. Тя държи 16,4% от целия световен пазар. Въпреки твърденията за лоша реколта от слънчоглед и повишаването на цената на олиото у нас през тази година се оказва, че през 2020 г. България е сред водещите световни износители на тези продукти. От страната ни е бил изнесен маслодаен слънчоглед за над половин милиард (534 млн.) долара и олио за 378 млн. лв.
Българският износ през миналата година възлиза на общо 31,9 млрд. долара. В сравнение с предходната 2019 г. той намалява с милиард и половина. Въпреки това обаче страната ни се изкачва от 60-о на 58-о място сред всички износители в света, непосредствено след Нигерия и Литва и преди Оман и Колумбия. В Европейския съюз обаче слизаме с една позиция надолу и заемаме 21-во място преди Хърватия, Естония, Латвия, Люксембург, Кипър и Малта.
В статистиката обаче не влиза експортът на някои специфични стоки като т.нар. специална продукция, предназначена за отбрана, данните за която са конфиденциални. Според направени оценки България е изнесла стоки за отбрана през миналата година за поне 615 млн. долара.

Подобни статии