Лидерите на ЕС призовават за повторно свободно от ограничения разследване за произхода на КОВИД-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС В Европа повече от 50 процента от пълнолетното население е получило най-малко първа доза" ваксини, обяви Урсула фон дер Лайен

Лидерите на страните членки на Европейския съюз призоваха за извършване на свободно от ограничения разследване за произхода на пандемията от КОВИД-19, установен първоначално в Китай. Апелът е отправен на фона на критики към разследването, проведеното от Световната здравна организация (СЗО), предаде Ройтерс.

Разследването на СЗО през януари и февруари бе "недостатъчно и не постигна категорични резултати", заяви миналия месец мисията на САЩ в централата на ООН в Женева и призова за навременно, прозрачно и базирано на доказателства повторно разследване, включително в Китай.

"Разследващите имат нужда от пълен достъп до всичко, което е необходимо, за да намерят наистина източника на тази пандемия", каза днес на пресконференция в Брюксел председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Светът има право да научи какво точно се е случило, за да може да си вземе поуки", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"В Европа повече от 50 процента от пълнолетното население е получило най-малко първа доза" ваксини, каза Фон дер Лайен на същата пресконференция. В ЕС живеят близо 450 милиона души, отбелязва ДПА. "Нещо повече, 100 милиона европейци вече са напълно ваксинирани", добави председателката на ЕК.

Подобни статии