Лили Иванова имунизирана с предсказание на Ванга (СНИМКИ)

Певицата не се плашила от коронавируса заради пророчеството, че ще живее век

Лили Иванова пълни зали и преди 1989 г., и днес.

Лили Иванова не се плаши от коронавируса, защото е имунизирана с предсказание на Ванга. Това тръбят жители на град Петрич, който певицата посещавала не само за концерти.

През 70-те години на минали век пророчицата, живееща там, казала на Лили, че и на 100 години пак ще пее. „И на стари години все ке си носиш късите рокли“, пророкувала всевиждащата жена, което удивително се сбъднало.
Иванова посещавала пророчицата многократно заради свои семейни и здравословни проблеми. Тя се допитвала например за третия си мъж Янчо Таков. Той прекалявал с хазарта, алкохола и изневерите, с което унижавал новоизгряващата звезда на комунистическа България. Ванга видяла, че Лили няма бъдеще с наследника на партийния функционер от управлението на Тодор Живков Пеко Таков. Скоро предсказанието се сбъднало, тъй като двамата се развеждат набързо след бурни скандали през 1975 г. Все пак оттогава Иванова остава да живее във фамилната сграда на столичната улица „Оборище“.

Чили

Две години преди това Лили тръгва на конкурс в Чили малко след сватбата си с Таков. Вероятно, ако примата е знаела какво ще произведе в бъдещето това нейно участие, може би в онзи момент би се отказала.
Иванова заминава за курортния чилийски град Виня дел Мар. Заради невижданата икономическа криза публиката там е настроена срещу тогавашния президент социалист Салвадор Алиенде. Така гневът срещу властта се прехвърля върху Лили и започва бунт. Публиката иска да я линчува и тя е изведена от сцената. Решава да се върне и успява да овладее гнева на народа с песните „Панаири“ и „Камино“. Накрая дори е изпратена с аплодисменти.
Участието й в Южна Америка крие и друг подводен камък. Според изискванията на организаторите на сцената можело да излязат изпълнители не по-възрастни от 31 лета. По това време обаче Лили е на 34. Колеги на изпълнителката разказват, че тогава й е издаден документ, според който е родена не през 1939 г., а 1943. Тази практика била доста честа при спортистите, но е рядкост при изпълнителите. Това в крайна сметка слага сянка на съмнение върху действителното ЕГН на певицата, като в следващите години злите езици непрестанно твърдят, че тя нарочно се е подмладила. Спрягат се и три други години за рождение - 1934, 1936, 1938 г.
Лили нееднократно е отричала тези информации, казвайки, че годините й в паспорта (личната карта) са точни.

Рожденичка

На 27 април изпълнителката на „Камино“ навършва 82. Заради пандемията Лили отложи част от концертите си в шест града през лятото, а големият в НДК го премести от март за средата на декември. От септември пък е твърдо решена да направи своето турне.
Междувременно, за да пази заразите далеч, Иванова е прояла дори чесън. Дълго време примата смятала полезния зеленчук за признак на селски манталитет. Близки до нея хора споделиха преди време, че в ресторант тя вдигнала лют скандал на сервитьора, който й донесъл пилешка супа, която миришела на чесън. „Оставете това за селяните“, скастрила го родната звезда и си поръчала салата с хайвер от сьомга. Едва наскоро Лили преобърнала мирогледа си за миришещия зеленчук. Нейният инструктор по йога я посветил в тайна рецепта с чесън, която прочиства кръвта и удължава живота. Лили решила да я пробва въпреки по-нежния си стомах. Тя установила, че болежките й в ставите изчезнали. Оттогава хапвала чесън, но лиофилизиран или на капсули, които премахват неприятния мирис.

Златна лъжичка

Въпреки че всяка звезда има право на капризи, Лили съвсем не е родена със златна лъжичка в устата и за всичко е трябвало да се бори със зъби и нокти. Баща й Иван Петров-Нисовлията е бил чиновник в полицията и кметството в периода преди 9 септември. После работи като шофьор. Майката Мария била домакиня, която за да припечелва, работила и като сервитьорка. Малката Лили дължи таланта си на своя дядо, който свирил на цигулка. Родителите й също обичали да пеят вкъщи. Като малка Лили разтягала акордеона, а после сядала зад пианото. Прелюбопитен факт е, че още от първи клас тренирала художествена гимнастика. Печели златен медал на републиканското първенство в Русе през 1952 г.

Анифе

По-късно завършва техникума за медсестри и работи по специалността, но все към сцената я тегли. С първата си заплата от 60 лева си купила радио. Скоро си прокарала и телефон, един от първите в родния Кубрат. Една пациентка там, туркинята Анифе, й предрекла, че скоро ще смени професията и ще стане голяма звезда.
Нейните колеги докторите Павлов и Цанев също я окуражавали, казвайки й, че има уникален глас и вместо да им пее на тях в отделението, може да радва хората по цял свят. Бляскавите оценки и вътрешният подтик окуражили Иванова и тя започнала да се интересува как може да стане певица. Разпитвала тук и там и разбрала, че й трябва категория, която тогава се издавала от “Бюро Естрада“ в Русе. За целта обаче трябвало да натрупа стаж. Така Лили отишла в единствения ресторант в родния си град и се примолила на шефа на циганския оркестър да я вземе временно. Според биографите на естрадната прима тя пяла там точно две седмици, за да получи безценната бележка за стаж. С нея после се явила на изпит и й дали документ за певица - трета категория.
С тапията в ръка Лили Иванова хванала влака за София и право в „Бюро Естрада“ на улица “Аксаков“. Оттам я пратили да бачка в Сливен в хотел „Сините камъни“. Този ангажимент не се понравил на амбициозното миньонче, което искало да пее само в София и евентуално в чужбина.

Камино

Така Лили се връща в родния Кубрат. Точно по това време там концерт изнесла тогавашната музикална прима Ирина Чмихова. Срам-несрам Лили нахълтала в гримьорната й по време на една пауза с молба да й даде думите на вълшебната песен. Оттам обаче я отпратили с думите, че сега не било удобно. За щастие на Лили концертът бил записан доста пиратски (от днешна гледна точка) на магнетофон от колегата й в болницата д-р Стойчев. Медсестрата по слух после научила текста на испански и така превърнала парчето в своя запазена марка.
Скоро след това за втори път отпила да търси късмета си в София, но тогава вече й организирали прослушване. На него присъствали Добри Добрев и Евгени Комаров-корифей от онова време. Лилито, както я наричали в Кубрат, изпяла песента „Камино“, с което двамата спецове останали със зяпнали уста. Лили е одобрена за певица в София и започва да получава ангажименти. Първият й хонорар бил в размер на точно 8 лева. С тези пари тя плащала за нощувките си в хотел „Родопи“ между ЦУМ и Централната баня. През годините е споделяла, че е хапвала сладолед и аерошоколад, които били най-евтини.

Плоча

През 1963 година Лили Иванова, още неизвестна в родината си, става първият български изпълнител с професионална дългосвиреща плоча – „Рецитал Лили Иванова“ (Recital Lili Ivanova), съдържаща 8 песни, продуцирана и издадена в Румъния. Поканата и инициативата за това идват от звукозаписната компания „Електрекорд“ (Elektrecord). Музикалните шефове проявяват интерес в резултат на истинския фурор, който прави българката в музикално-вариететния театър „Константин Танасе“ в Букурещ, където имала ангажимент.
Година по-късно през 1964 идва признанието и от българската публика. За един концерт в зала „Универсиада“ Лили Иванова е поканена за подгряващ изпълнител на рок група “Северните тигри” и Джейн Сверт. Получила се доста сконфузна ситуация, защото вместо основните изпълнители публиката започнала да вика на бис името на Лили.

Хачо я качи на валяк за първия й клип

Първата българска песен, която Лили Иванова изпълнява на концерти у нас, е „Витоша”, по музика и текст на Михаил Манолов. Но истински популярна я прави шлагерът „Събота вечер“, записана през 1965 г. по музика на Йосиф Цанков и текст на Димитър Василев.
„Съботата“ става основа и на първия й телевизионен клип. С направата му се заема култовият режисьор Хачо Бояджиев. Той решава в унисон със соцреализма да качи гласовитата Лили на валяк. За целта от Перник е изпратен един, който цели два дни пъплил на собствен ход, докато дойде до мястото на снимките в столицата – тогавашния булевард „Руски“.

Васил Найденов: Има силна биоенергия

До ден днешен меломани търсят рецептата за постоянството и успеха на Лили Иванова, превърнала се в най-голямата звезда на България не само по времето на комунизма, но и през демокрацията. В едно свое интервю нейният колега Васил Найденов обясни, че успехът на Лили се дължи на нейната силна аура, биоенергия, с която тя приковавала зрителите. „Лили съм я гледал много пъти и като приятел, и като зрител. Тя умее да прикове вниманието, да внуши това, което иска да каже. И да те застави да го слушаш. Иначе сега в България всички са звезди. Дето вика Лили - “От номер едно нагоре се борят“, категоричен е Кеца.

Подобни статии