Живата шахматна среда липсва на Нургюл Салимова

Липсата на жива шахматна среда в родния й край е единственият недостатък в тренировъчния процес на състезателката Нургюл Салимова. Това твърди пред БТА Живко Жеков - мениджър на талантливата българска шахматистка, която е родом от село Крепча - най-голямото населено място в малката община от област Търговище - Опака.

Според наблюденията на учителя, както той предпочита да бъден наричан, фактът, че девойката е от малко населено място, е предимство. "Нургюл губи по-малко време в ежедневни битовизми и има повече време за тренировки. Единственият недостатък е живата шахматна среда - полезно е да има с кого да се играе ежедневно. Разнообразни противници, конкуренция", категоричен е той.
За работата си в талантливата шахматистка, която успешна представя страната в световни турнири, Жеков казва, че да си треньор и учител на деца като нея, е много интересно и отговорно. "Но не трябва да е тежко, както се твърди в повечето случаи. Ако на един треньор му е тежко да прави това, което прави - означава, че е сбъркал мястото си", убеден е човекът, през чийто клуб "Бургас 64" са преминали хиляди деца, запалени по този спорт.
Жеков твърди, че с всички деца се работи добре и успешно, когато има взаимно доверие. Детето или ученикът е допустимо да излъже, но треньорът, учителят никога не трябва умишлено да заблуждава или да се възползва от учениците си. Иначе всичко рухва рано или късно. Учителят открива, опознава, обучава, напътства, води, помага, съчувства, жертва от себе си, ако се наложи. Аз смятам, че правя точно това, не само с Нургюл но и с всички деца с които съм работил и работя, категоричен е той.
За девойката от Крепча, покорила десетки шахматни върхове, наричана "детето чудо", Жеков споделя, че го радва фактът, че тя се развива и като добър човек.
"Защото, когато си високо горе, освен радостта от успеха и обичта на повечето хора, трябва да се справиш и със завистта и злобата на комплексираните. А за това е нужен силен характер и правилна ценностна система. Това се отнася както за състезателя, така и за треньора. Просто трябва да се съхраним за важните неща", убеден е опитният шахматист на база дългогодишната си практика.

Подобни статии