Литва ще строи стена по границата с Беларус

Литовските власти са готови да предложат на нелегалните мигранти от страните от Азия и Африка, проникнали в Литва през Беларус, да им платят, за да се върнат у дома.

Това съобщи пред радио Ел Ер Те ръководителят на местното представителство на Международната организация по миграцията (МОМ) Ейтвидас Бингялис.

"Конкретният размер на възможните плащания засега не е определен. Във всеки случай тези пари няма да бъдат давани в брой", уточни той.

Бингялис поясни, че съгласно директивите на МОМ тези пари следва да се дават за реинтеграция в страната, от която даденият мигрант е заминал. "Това могат да бъдат компенсации за наемане на жилище, професионално обучение или финансова подкрепа за начинания в предприемаческата сфера", добави ръководителят на представителството.

По правило възнамеряващите да се промъкнат незаконно в ЕС плащат на организаторите на незаконния трафик до 10 000 евро. За да направиш това, ти се налага да продадеш жилището си, и хората после нямат къде да се приберат.

От началото на годината на литовско-беларуската граница са задържани 3832 нелегални имигранти. Това е почти петдесетократно повече, отколкото за цялата 2020 г. Вилнюс полага усилия да ги върне по родните им места. В края на май беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че страната му до момента е служела като бариера на пътя на нелегалната миграция към съседната страна, но с оглед на политическия натиск на Запада Минск може да се запита дали си струва да продължи да го прави.

Литва възнамерява също да построи 4-метрова стена с бодлива тел по границата с Беларус, която се явява и външна за ЕС, съобщи пред журналисти заместник-началникът на литовската Служба за гранична охрана Видас Мачайтис.

"Участъкът от границата с дължина 508 км се планира да бъде затворен с четириметрова стена, изработена от заварена метална телена мрежа, върху която ще бъде опъната концертина", каза той.

Концертина или "хармоника" (наричана и режеща тел) е вид бодлива тел с остри като бръснач остриета, използвана от военните. Смята се, че преодоляването на подобно преградно съоръжение е невъзможно без помощни средства като ножици, резачки за тел или взривни вещества.

Представителят на граничната служба отбеляза, че се е обмисляло и издигане на каменна стена, но този вариант е изоставен поради особеностите на почвата по границата.

По предварителни разчети на службата планираното инженерно съоръжение ще струва 152,5 милиона евро. "В зависимост от финансирането, строителните работи може да продължат от една до две години", каза Мачайтис.

Вилнюс би искал да получи средства за проекта от ЕС. Но, както отбеляза днес еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон, която е на посещение в Литва, Брюксел няма практика да финансира подобни проекти.

Подобни статии