Лобистите на БГ олигарсите

Адвокат на Цветан Василев прал пари на скандалния Константин Малофеев. Николай Банев искал от килията политическо убежище в Москва

Адвокатски кантори, част от които е и един от защитниците на Цветан Василев, са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ. Това обяви зам. главният прокурор Иван Гешев в интервю за bTV. Според информация става въпрос за скандалния Константин Малофеев. Руснакът е в сериозни връзки и с Българския Мадоф, като за последните няколко години се появиха редица публични доказателства за близките бизнес отношения между двамата.

Малофеев имаше интерес да придобие от Василев някои от златните кокошки, купени с пари на КТБ – БТК, „Дунарит“, „Авионамс“, НУРТС, „Фърст диджитъл“ и ГАРБ. Първо посредством белгийския псевдоинвеститор с руски паспорт Пиер Луврие, а след неговия неуспех – чрез руснака Дмитрий Косарев. През 2015 г. Малофеев пък се опита да придобие собствеността и контрола върху телевизиите ТВ 7 и News 7 през друга обща с Василев пионка – Николай Малинов. Според неофициална информация Василев и Малофеев са се срещали няколко пъти в Белград, откакто банкерът се укрива в Сърбия от родното правосъдие. Пак според свидетелски показания Василев имал много дебели връзки в Русия и те го пазели. Последната информация категорично опровергава публичните опити на БГ Мадоф да се изкара жертва на „заговор“ у нас и манипулациите, с които залива американската администрация с искове по „Магнитски“.
Близките отношения на банкера беглец с Малофеев към днешна дата се потвърждават и от факта, че защитникът на Василев – Лазар Карадалиев, е обвинен за пране на пари именно на руския олигарх. Юристът, който иначе не обича да се показва на светло, дори лично се яви на делото, на което съдът задочно разглеждаше мярката за неотклонение на банкера беглец. Името на защитника лъсна и в изнесеното от прокуратурата резюме на обвинителния акт срещу Цветан Василев, Карадалиев изрично се споменава като човека, получил още през 2014 г. 210 000 лева в брой по разпореждане на фараона. Парите трябвало да бъдат похарчени за „профилактиране“ на основни свидетели по делото за източването на КТБ. Заради това той вече е обвиняем, като в делото има и доказателства, че юристът се е опитвал да ползва прикритието на адвокатска кантора и за да укрива от разследващите доказателства за източването на КТБ. Отделно е привлечен под наказателна отговорност и за участие в престъпна група, занимаваща се с транспортиране и държане на акцизни стоки за бандерол.
Според Гешев адвокатските кантори, които бяха обискирани в края на декември м.г., са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ.
"В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ.
Ние имаме и международни задължения. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове. Като в това искане за разрешение сме посочили какво точно търсим. Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество - адвокат Карадалиев - има трето обвинение по трето дело", заяви Иван Гешев и поясни, че в случая се касае за присвояване и изпиране на милиони евро. Става дума за адвокат Лазар Карадалиев, защитник на укриващия се Цветан Василев. Адвокатът е обвиняем и по други две дела, свързани с акцизни стоки и с укриване на материали по случая КТБ. "Ние имаме доказателства за този човек и сме предприели конкретни действия. При претърсванията намерихме нещата, които търсихме. Намерихме един договор, въз основа на който са тръгнали нещата към руския олигарх, за когото казах", поясни още зам. главният прокурор.
"Недосегаеми хора в България няма. Когато има доказателства за престъпление, всеки може да бъде обвинен. Могат да бъдат претърсвани адвокати, прокурори, депутати. Защо да не могат да бъдат претърсени и адвокатски кантори?", допълни Гешев и коментира, че според него готвеният от адвокати протест във връзка с претърсванията на канторите "почива на недостатъчна информация за повечето, а за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция - атаката е най-добрата защита".
Опасни руски връзки изплуваха и в друго мегадело срещу обвиняем олигарх. Гешев заяви още, че обвиненият в източването на приватизирани предприятия бизнесмен Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали медийна и политическа кампания в негова защита. "Г-н Банев не може да предизвика съчувствие в мен, преди няколко дни в килията му в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, неофициални представители на руската държава. Това е предателство към собствената държава. Обещавана му е адвокатска защита пред Европейския съд от руски адвокати. Медийна кампания в Русия. Обсъжда се организирана хибридна война. Даже и за медийна война срещу прокуратурата се говори, като се споменава и името на един конкретен роден журналист, който да започне всичко това", заяви той.
"По делото има писмени доказателства за определените суми. Чакаме резултати от службите в Швейцария. При определен момент е имало 1 млн. лв. в Швейцария. Сезирали сме максимално бързо съответните швейцарски власти. Днес ще уведомим министъра на правосъдието Цецка Цачева с доказателствата, с които разполагаме, и смятаме, че те ще й бъдат полезни. Благодарим на Министерството на правосъдието за съдействието", уточни той. Гешев допълни, че по делото предмет на разследване са четири предприятия.
"Баневи ги бяхме обявили за издирване доста преди да бъдат задържани. Ние сме осъществили определена процедура по издирване. Не се занимавам с екскурзиите на обвиняемите. Другият вариант беше да чакаме да си дойдат, ако те не си дойдат, щяхте да кажете "Защо не ги задържахте във Франция", като ги знаехте къде са", обясни зам. главният прокурор на въпрос защо властите не са изчакали Баневи сами да си дойдат в България, а са били задържани във Франция.
Важна подробност е, че Николай Банев и Цветан Василев имат общи бизнес интереси.
Доказателство за това е заводът за хартия в Костенец. Дори ползват общи защитници. По едно от делата срещу него Банев е представляван от адв. Христо Ботев, който е и сред екипа юристи, защитаващи банкера-беглец.

Подобни статии