Лондон и Париж се скараха заради мигрантите през Ламанша

Снимка: ЕПА/Бгнес

Лодки с мигранти от Франция за Великобритания през Ламанша могат да бъдат връщани обратно от бреговата охрана, ако това е лично одобрено от британския министър на вътрешните работи Прити Пател. Франция обаче категорично е против това решение с аргумента, че се нарушава закона за морско право.

Британското правителство на практика официално позволи на бреговата охрана да използва нова тактика срещу потока от мигранти, макар и само при определени условия. Все повече мигранти прекосяват с малки лодки Ламанша напоследък, от началото на седмицата - над 1 500.

Ламаншът е един от най-опасните и най-натоварените морски пътища в света. Правителствен източник потвърди за Би Би Си, че бреговата охрана вече от месеци се подготвя за такава операция за връщане на мигрантите.

От Франция обаче са против плановете на Лондон. Париж казва, че те нарушават основни моменти в морското право като този, че хора с риск за живота им в морето трябва да бъдат спасени. Френският вътрешен министър Жерар Дарманин, който се срещна вчера с Прити Пател, дори обвини Великобритания във финансово изнудване. Това е по повод на постигнато по-рано споразумение Лондон да плати на Париж 54 милиона паунда за удвояване на френските патрули, но след това Пател предупреди, че ще оттегли плащането, докато французите не започнат да прихващат повече лодки.

Адвокати на британското правителство заявиха, че връщането обратно на лодки ще бъде напълно законно при конкретни условия. Ето защо, при големите законови рискове и рисковете за сигурността на мигрантите, от гранична полиция поискаха личното одобрение на Прити Пател, когато сметнат, че новата тактика може да бъде приложена.

Подобни статии