Лондон привика френския посланик заради риболовния спор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания привика френския посланик в Лондон по повод на задълбочаващия се спор за риболовните права след Брекзит.

Британският външен министър Лиз Тръс написа в Туитър, че е инструктирала министъра по европейски въпроси Уенди Мортън да привика френския посланик за разговори днес, за да даде обяснения за „разочароващите и непропорционални заплахи, отправени срещу Великобритания и Нормандските острови.

Британски траулер бе задържан от френските власти в пристанището Хавър, защото не е разполагал с лиценз за риболов, както те твърдят. Министърът на околната среда Джордж Юстъс обаче заяви, че ЕС е издал лиценз на траулера и няма обяснение защо името му впоследствие е било извадено от списъка, даден на ЕС.
Франция бе разгневена от решението на Великобритания и остров Джърси миналия месец да не дадат риболовни лицензи на френски кораби, изтъквайки че това е нарушение на сделката за Брекзит.

Париж предупреди, че ще блокира влизането на британските плавателни съдове в някои пристанища следващата седмица и ще затегне проверките по британските кораби и товарни камиони, ако спорът за риболовните лицензи не бъде решен до 2 ноември.

След среща снощи на правителството под председателството на министъра за Брекзит лорд Дейвид Фрост негов говорител заяви, че френските действия са неоправдани и изглеждат несъвместими със Споразумението за търговия и сътрудничество и международно право.

Подобни статии