Ловят глигани с електрошок и експлозиви

Само полицаи и военни имат право да ползват забранените за лов оръжия

Електрошок, експлозиви, отровни стрели и мрежи може да бъдат използвани за залавяне и умъртвяване на глигани заради с цел спиране на разпространението на африканска чума по свинете. Право да ползват иначе неразрешениете за лов оръжия ще имат полицаи, военни и служители на земеделското министерство, които бъдат пратени да ловят диви прасета.

Мобилизирането на полиция и армия срещу глиганите е предвидено в промени в Закона за лова и опазване на дивеча, които са публикувани за обществено обсъбждане. Като част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните, министърът на земеделието, храните и горите може да разпореди санитарен отстрел на дивеч, включително и на индивиди, при които не се забелязват симптоми на болестта.

Заради разпространението на чума по свинете се дават и специални правомощия на служители на държавните институции. Само представители на МВР, Министерството на земеделието и военното министерство и техните структури ще имат и право да използват методи и средства за ловуване, включени в забранителния списък в Закона за лова. Сред тях са отровни или упойващи вещества, както и стръв с такива вещества, експлозиви, обгазяване или опушване, приспособления за нощна стрелба, съдържащи електронен преобразувател или увеличител на образа, моторни превозни средства, летателни средства и много други.

Заради готвените изменения, чийто срок за обсъждане изтича на 19 октомври, екоорганизации изпратиха становища, в които се обявяват категорично против използването на средства от забранителния списък. Според тях България е поела ангажименти пред Европейската комисия и Международното бюро по епизоотиите за изготвянето на стратегии за справяне с всяко едно заразно заболяване по животните с конкретни стъпки и мерки, които не включват по никакъв начин поголовно избиване на животни без доказано наличие на заболяването.

Подобни статии