Ловят пъстърва в центъра на София

В условията на карантина може да не излизаме от града си, за да ловим риба

Възможно ли е да уловиш пъстърва в центъра на София? Отговор на този въпрос дават влогърите от Twitch Fishing. Младите спинингисти практикуват стрийт-фишинг, или риболов в градска среда, който не е много популярен в България, за разлика от Румъния, където се провеждат състезания, или Франция, където този вид риболов е популярно хоби и развлечение вече 10-15 г.

„Веднъж решихме да пробваме да хванем пъстърва в една от реките, минаващи под центъра на София“ – разказва Михаил Петров, основател на видеоканала.
„Имахме информация, че рибата слиза по реката надолу. И още с първото хвърляне хванахме голяма пъстърва. Запалихме се и сега практикуваме риболов в градска среда, опитваме нови места, проверяваме дали има риба там“, обяснява Петров.
В София има няколко градски езера, през българската столица минават седем реки, слизащи от планината Витоша, а една от тях тече под НДК в центъра на града. Там също се среща пъстърва.
Да, в каналите на София има риба. От хищните риби се среща щука, пъстърва, костур, от мирните – лин, червеноперка, мренки. Въпреки че рибата се е приспособила към мръсната вода, не се препоръчва на никого, дори и да хване риба тук, да я яде, тъй като тя се храни с отпадъци.
„Ние, спинингистите практикуваме риболова „Catch-and-release” или „Хвани и пусни”. Затова и мотото на канала е „Не изяждай мечтите си!” Много хора се чудят каква е тръпката от този риболов. Но за мен е нещо уникално, защото хващаш риба там, където другите мислят, че няма дори жаби“, обяснява още Петров.
Най-големите риби, които е ловил в градска среда, са щука около 2 кг, и пъстърва 1,5 кг и с дължина над 50 см. Наскоро хванал сом-албинос – бял, с розови очи, тежал около 2 кг. „За първи път видях такъв и всъщност това беше най-голямата изненада, която съм хващал в градска среда“ – споделя Михаил Петров.
Рекордът за улов най-тежката пъстърва в света обаче принадлежи на бизнесмен от Дупница.
Константин Чомаков улови чудовище с тегло 14,300 кг. Дължината на пъстървата гигант била 1 метър.
Доскорошният световен рекорд за голяма пъстърва бе 11,200 кг. Рекордът на Чомаков обаче не беше уважен от „Гинес“, защото бизнесменът от незнание нарязал и заедно с приятели изяли пъстървата-гигант. Само за свое удовлетворение дупничанинът премерил и претеглил огромното чудовище. „През всичките години, в които ходя за риба нямам голям улов. Сега съдбата ми се усмихна. Никога не съм хващал толкова голяма риба. Въдичари, които редовно посещават водоема край „Дяково“ ми споделиха, че никога не са виждали някой да извади пъстърва над 5 килограма. Този вид риба обикновено достигат до 4-5 килограма. С това тегло те се смятат за трофейни. Дъговата пъстърва в язовир "Дяково" не се размножава. Водоемът се зарибява с този вид. Дъговата пъстърва има много малко кости, а месото й е уникално вкусно", обяснява Чомаков и допълва, че най-голямата дъгова пъстърва, уловена някога, тежи 22 килограма, но и тя не е призната от "Гинес". Истинското чудовище е хванато в езеро в Канада през 2009 година.

Подобни статии