Любимата икона на Ванга разтуря магии

Пророчицата приживе пращала хора за помощ при Роженската Дева

Защо не пишете за чудотворната икона, закрилница на Баба Ванга, празникът й бе на 8 септември. С тези думи се обърнаха читатели на „Чудеса и вяра“ от района на Сандански. Те припомниха, че приживе пророчицата е пращала хора за поклонение и молитва пред чудотворната икона на Богородица от Роженския манастир. След молитва пред нея тя можела да лекува, да разтуря магии и да дарява с деца.

“Ванга имаше две любими икони. Едната се намира в къщата-музей в Петрич, а другата е Роженската Дева. Тя й беше най на сърце. Що народ прати тука навремето Ванга. Болни от нерви, млади и стари, които са пред развод. После и много се връщаха да благодарят, задето Божията майка ги е спасила“, разказват възрастни хора от района. Религиозни гидове пък коментират, че според тях иконата може да помага и срещу разпространението на пандемията от Ковид-19. Като причина се изтъква, че иконата от Рожен е сред малкото чудотворни копия в световен мащаб на прочутата Иверска Богородица от Атон. За нея има пророчества, че именно тя ще помага на хората в последните времена, в които живеем в момента, преди идването на Антихриста и Второто пришествие на Иисус.

Гръцко семейство

Иначе случаи има много за намесата на Роженската Дева. Българо-гръцко семейство тръгнало да се разпада сякаш без причина и повод. Един ден на жената, която била родом от Петрич, й писнало и си взела шапката и си заминала за България. Мъжът й много страдал по нея и детенцето. Минала една година, но ни вест, ни кост. Накрая човекът отшил при Ванга за съвет. Когато гъркът пристигнал, той останал изумен. Ясновидката му казала такива подробности, които нямало откъде да знае.
Ванга му рекла, че има магия, направена от завистлива комшийка в Солун. Казала му, че само любящото сърце на Богородица от Роженския манастир ще го спаси. Защото любовта й към нас, човеците, е по-силна от всичкото зло на земята. Скоро елинът дошъл да благодари за чудото, че семейството отново е цяло.

Приживе Ванга определяла святото изображение като уникат - едно от най-чудотворните в целия свят. Всевиждащата жена винаги, когато можела, идвала в манастира да се помоли за здраве. Обикновено обаче нямала много време от толкова хората, дето я чакали пред портата. Земляци на пророчицата споделят, че заради това приятели са й носили цветя, които са пренощували пред лика на Богородица. Там те получавали божия благодат да чистят от уроки и зли сили.

За чудеса на Роженската Богородица свидетелстват и някои духовници. "Първият ми случай беше нa младо семейство, мъж и жена от Кюстендилско. Около 4 години не бяха имали деца. След посещение в Роженската света обител и молитва пред иконата на Богородица им се родиха близнаци, които имах щастието лично аз да кръстя", заявява отец Йордан.
Другият случай, за който той свидетелства, е по-стар. Той е свързан със семейството на зографа Георги Димов. Хората били женени от 1985 година, но не можели да имат потомство. Тръгнали по лекари, по знахари, но нищо не дало резултат. Шансът от медицинска гледна точка бил почти нищожен. Ходенето по мъките продължило още поне петилетка. Накрая докторите отсекли: „Не се надявайте повече, помислете за осиновяване“.
Това сломило жената, изпаднала в дълбока депресия. Съпругът й, за да я успокои, решил да я заведе на почивка някъде. И така по волята на съдбата двамата се озовали в слънчевия град Мелник.
Историята реди още, че както вечеряли в едно заведение, случайно съпрузите подочули момчета да си говорят на висок глас за манастир наоколо, в чиито предели се намира чудотворна икона. Столичаните отишли на сутринта там и как са се молили, какво са казвали, не помнят, но когато се прибирали в столицата, не след дълго жената получава белодробна инфекция. Постъпила в болница. По време на изследванията докторите мистериозно открили, че пациентката е бременна.
„Тези хора сега имат син, а преди години, докато аз служех в Роженския манастир, дойдоха и донесоха дарове на иконата и храма. Мъжът, който е зограф, пък подари своя икона на Богородица. Тя е много красива. Преди се пазеше в олтара и всеки, който искаше, можеше да я види", разказва отец Йордан.

Преди години е имало тетрадка, в която чинно се записвали чудесата на иконата, чийто празник бе на 8 септември -“Рождество Богородично“. За едно от тях например споделя Величка от Бургас. "Бяхме на Роженския манастир с дъщеря ми, съпруга и двете внучета, от които по-малкото се роди болничко. Възхитени сме от монаха, който ни посрещна. Отслужи служба за здраве на малкия внук. Иконата на св. Богородица е наистина силна и когато с вяра се отиде до нея, тя помага много. Внучето ми оттам нататък се развива отлично. Да кажем, че лошото като че ли отмина", убедена е щастливата баба.
Столичанката Кристина разказва, че от 6 години опитите й да зачене се оказвали неуспешни. Две години поред тя идва с мъжа си и накрая Божията майка откликва на молбите им. А когато разказали на малката Мария историята на нейното чудно идване на белия свят, тя възкликнала: "Мамо, Богородица от Роженския манастир значи прави чудеса!".


Рисувана от евангелист Лука

Иконата от Роженския манастир "Рождество Богородично" е уникално чудотворно копие на „Богородица Вратарница“(т. нар. Иверска Богородица), която се пази на Атон. Според древното предание за тази икона Божията майка е била нарисувана лично от Св. апостол и евангелист Лука. По-късно реликвата попада при богата благочестива вдовица, която живяла със своя син в малоазийския град Никея.
През IX век по времето на император Теофил (829 - 842 г.), когато започнало изземането и изгарянето на иконите (иконоборството), дървената икона, за да бъде спасена, била хвърлена в морето.
Минали години. Една вечер (27 април на лето Господне 999) в пристанището на Иверския манастир в Света гора монасите видели огромно огнено сияние, излизащо от морето. Когато доближили водата, с учудване забелязали, че това невероятно явление идва от голяма икона с образа на Св. Богородица, плаваща изправена над водата. Най-старият и добродетелен монах - Гавриил, изнесъл иконата от водата и тържествено с църковни песнопения я пренесъл в големия храм на манастира.
На другия ден монасите с изненада забелязали, че иконата стояла, високо окачена над портата на манастира. Няколко пъти я внасяли вътре в църквата, но всяка сутрин я намирали над входа, на старото й място.
Една вечер тя се явила на монаха Гавриил и тихо казала: „Аз искам да ви закрилям, да ви пазя не само в сегашния, но и в бъдещия живот. Затова ще стоя пред вратите на вашия манастир и ще ви показвам верния път.” Тогава бил изграден специален храм на Св. Богородица, който нарекли „Панагия Портаитиса - Дверопазителка“.
През 1790 година тогавашният игумен на Иверон Игнатий Родестим възложил на монаха зограф Яков Иверски да направи реплика на иконата за българския манастир до с. Рожен. Иконата станала уникална в световен мащаб. Тя е направена от светено желязо, а образът на Иверската Богородица е обкръжен от десет малки композиции, изобразяващи чудесата на иконата. На едно от тях например може да се види легендата по пристигането й на Атон със стълб от светлина.

Подобни статии